KookJij

Recept voor Sauzen en Sauzen en Sauzen

Een saus is bedoeld om de smaak van het gerecht te verbeteren of om een brug te leggen tussen 2 verschillende smaken in één en hetzelfde gerecht.Door de bank genomen betstaat het uit 1)Basissmaak 2)Vocht 3)Bindmiddel 4)vettigheid 5)Verfijning van de smaak dmv bv kruiden
Recept van:
Bereidingstijd: 30 min
Personen: 8 personen
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Nederland
Keuken: Hollandse
Bron: Familie
Kan worden ingevroren: Nee

Bereiding

Bereiding

SAUCE VERGE :(Frans)
""""""""""""""""""""""""
*Verwarm de knoflook,korianderzaadjes en peper met de olijf olie gedurende 30 minuten in een pan op ± 40 graden Celsius
*Roer daarna de kruiden er door en laat even trekken
--->Lekker bij vis
*#
#
SAUCE AUX TOMATES :
"""""""""""""""""""""""""""""""""
*Zet de oven aan op ± 175 graden Celsius
*Stort de olie uit in een bakblik en leg alle ingredienten in een enkele laag daarin en schuif voor 60 minuten in de oven
*Na 60 minuten uit de oven halen en laten afkoelen
*Dan alles in een grote pan doen met dikke bodem en op middelhoog vuur zetten.
*Breng aan de kook en laat 45 minuten inkoken op laag vuur.
*Hierna de saus op smaak brengen met ansjovissen uit de olie en evt. thijm
*#
#
GUACAMOLE CLASSICA :(Mexicaans)
""""""""""""""""""""""""""""""""""""
*Alles goed door elkaar werken en door en door koud laten worden.
*Bij chips,tortilla's,vis,vlees,asperges enz.
*#
#
ROOMSAUS MET MORRILLES:
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
*Fruit de sjalot en knoflook samen met de blaadjes purut en salam in de rijstolie tot de uien helemaal glazig zijn geworden.
*Voeg dan toe de witte wijn en de witte vermouth en kook dat in tot we een kwart overhouden.
*Voeg de bouillon toe en kook dan in tot de helft van de vloeistof.We houden nu ± 225 cc vloeibaar over.
*We doen nu de room er bij en koken weer in tot de massa
gaat indikken (± 175 cc).We halen nu de blaadjes er uit en doen de geweekte morilles met hun beetje weekvocht er in.
*Breng nu op smaak met flink peper en zout naar believen.
*Nu de saus warm houden tijdens het bakken van de vis
*Dit is een mooie saus voor bij een stukje vis.
*#
#
SAUCE CARAMEL :(Nederlands)
""""""""""""""""""""""""""""
*Alle ingredienten in een pan met dikke bodem en langzaam opwarmen.Roeren tot de suiker merkbaar is opgelost en dan nog laten staan tot de inhoud van het pannetje mooi bruin wordt en ietsje stroperig
*#
#
SAUCE ROMESCO (Versie Jan A) :(Italiaans)
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
*De gebakken boterhammen uit de oile halen en de knoflook in de rest van de olie in de bakpan even aanzetten
*In 3 eetlepels olifolie de paprikapoeder,de paprika,pruimtomaten en lombok grillen
*Alles in de keukenmachine doen en blijven draaien tot een redelijk gladde niet a lte dikke saus is ontstaan
Het zoute smaakje geef je er aan met ansjovis.Je kunt het net zo zuur maken als je wilt.
Het is een soort Spaanse pesto met amandelen en hazelnoten ipv pijnboompitten en paparika ipv basilicum.
Je kunt het overal voor gebruiken.
*#
#
SAUCE HOLLANDAISE :(Frans)
""""""""""""""""""""""""""""""""""
*Doe de eidooiers met peper en een mespunt zout in de blender en laat de machine draaien
*Verhit de wijnazijn met citroensap en dragon in een pannetje en kook ietsje in en zeef
*Gooi deze warme vloeistof bij de eidooiers in de draaiende machine.Zet daarna de machine stil
*Verwarm de boter tot die gaat schuimen (denk er aan dat de boter niet mag bruinen) en laat bezinken.Het bovenste deel is geklaarde boter.
*Zet de machine weer aan en voeg de warme geklaarde boter druppel voor druppel toe en dan langzamerhand wat sneller tot alle geklaarde boter is opgenomen in de ontstane dikke saus.Draai nog even lekker door
*#
#
SAUCE MOUSSELINE :(Frans)
""""""""""""""""""""""""""""""""
*Doe 70% sauce Hollandaise bij 30% goed opgeklopte slagroom en ziedaar U hebt sauce mousseline
*#
#
PADDESTOELEN SAUS :(Italiaans)
""""""""""""""""""""""""""""""""
*De porcini (=eekhoorntjes brood) in een beetje warm water 20 minuten laten weken
*De porcini en champignos in de keukenmachine pureren met 2 eetlepels van het weekwater
*Ui en knoflook in een ant-aanbakpan glazig bakken en dan de paddestoelen preu er bij.Goed blijven roeren.
Op een goed moment wordt de massa wat donkerder en gaat vocht (water) afgeven).We blijven roeren tot er nog nauwelijks vocht wordt afgegeven.
*Nu eerst op smaak brengen met peper en zout en daarna beslissen welke kant U op wilt als de massa te dik is geworden,
A):Extra boter door de massa roeren
B):Extra weekvocht van de porcine door de massa roeren
C)Een beetje boter en een beetje weekvocht toevoegen om te verdunnen tot saus.
#*
PONZU SAUS :(Japans)
"""""""""""""""""""""
*Alle ingredienten in een sauspannetje doen met dikke bodem (dwz eerst de vloeibare stoffen lichtjes verwarmen en daarna de andere in de vloeistoffen laten "smelten").
*Het vlees of de vis of de tofu kan in een gedeelte van deze saus marineren en daarna kunnen we het andere deel gebruiken als dressing.
We kunnen de saus dus gebruiken als marinade en als dressing.
#*
TERIYAKI SAUS :(Japans)
""""""""""""""""""""""""
*De knoflook en gemberrasp in de rijstolie gedurende een paar minuten verhitten,dan alles er stuk voor stuk bij doen,de kippebouillon het laatst
*Alle ingrediente goed mixen even zachtjes verwarmen om de suiker beter te doen oplossen en om de alcohol te verdrijven.Daarna laten afkoelen.
*Om de saus dik te krijgen:
->Heel lang op rustig vuur inkoken
->Met 2 theelepels maizena verdikken.
#*
TERIYAKI SAUS (SIMPEL) :
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
*Voeg alle ingredienten bij elkaar en verwarm en roer totdat de suiker volledig is opgelost.
*Nu gewoon een tijd laten sudderen met zo nu en dan doorroeren,tot de saus zo ver ingekookt raakt dat hij vanzelf dikker wordt.
#*
SESAM SAUS :
""""""""""""""""""""""
*Voeg alle ingredienten bij elkaar in een sauspan,roer goed door elkaar en verhit.
*Eerst de suiker laten oplossen en daarna laten inkoken tot saus dikker wordt.
*Op het laatst -wanneer de saus over bedoeld gerecht is gelepeld- grof gehakt sesam zaad strooien.
#*
MOSTERD-BOTERSAUS:
""""""""""""""""""""""""""""""""""
250 gram zachte roomboter
1 - 2 eetlepels Dijonmosterd
1 bosje platte peterselie,blaadjes gesnipperd
2 eetlepels bieslook,gesnipperd
1 eetlepel citroensap (of 1 à 2 eetlepels limoensap)
Roer alles grondig door elkaar,laat koud worden,en maak in een rol in een stuk huishoudfolie.
Snijd er plakken van zo nodig.
*
GRANAATAPPELSAP / SINAASAPPEL SAUS
Doe de sappen ,de honing en de rasp in een pannetje en kook dat in voor de helft en zo,dat het enigszins gaat indikken.
Klop er dan van het vuur af de boter door,welke in kleine klontjes is verdeeld
#+
MOMOFUKU OCTO-VINAIGRETTE:
Alle ingredienten goed met elkaar vermengen (desnoods even in de keukenmachine pulseren).
Je kunt het bijna overal mee combineren

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Er zijn nog geen reacties geplaatst