KookJij

Sushi Maki op een Bordje

In plaats van een nori vel te vullen en op te rollen en daarna in rolletjes te snijden worden de ingredienten van de sushi op een bordje geschept. Dan hoef je dus de lastige techniek van het rollen van een sushi in een matje dus niet te beheersen. SOORTEN SUSHI: *Maki sushi of maki maki sushi = rooletjes rijst in nori met vulling *nigiri sushi ëen vulling op een stukje sushi rijst (lijkt op een bootje) *temaki sushi : met de hand opgerolde "hoorntjes' van nori met sushi-rijst en vulling *oshi sushi : Tot "baksteentjes" geperste sushi rijst met opliggende vulling * ura maki sushi : hierbij zit de rijst gerold om de in nori gerolde vulling *chirashi : dat is het bordje gevuld met sushi rijst en daarop de vulling met condimenten
Recept van:
Bereidingstijd: 45 min
Personen: 6 personen
Categorieën:
  1. > Hapjes - Koud
  2. > Snacks - Koud
  3. > Voorgerechten - Koud
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Japan
Keuken: Oosterse
Bron: Familie uit Hong Kong
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Sushi Maki op een Bordje te bereiden

  1. Kook de rijst volgens de regels van de kunst gedurende 15 minuten, zet het vuur uit en laat 10 minuten stomen.
  2. Deksel van de rijstpan openen en de rijst voorzichtig omwerken en los werken. Probeer zo veel mogelijk te voorkomen dat je de rijstkorrels kneust. Je zou de rijst bv kunnen overbrengen in een wijde ruime kom.
  3. Druppel de helft van de sushi-azijn (het mengsel van azijn, suiker en zout) over het oppervlak van de rijst in de kom en werk dit goed door elkaar, maar weer met een bepaalde voorzichtigheid om het kneuzen van de rijst te voorkomen. Wanneer de azijn volledig is opgenomen door de rijst de tweede helft van de azijn-mix over de rijst druppelen en dat goed doorroeren en op  laten nemen. Als je het plastisch zou willen zeggen: alle korrels rijst moeten een laagje azijn-mix hebben. Zet de rijst dan voorlopig weg op kamertemperatuur.
  4. Meng alle ingredienten voor de saus door elkaar en zet dat apart.
  5. Om op te dienen : Verdeel de rijst over de kommetjes. Leg hierop de blokjes tonijn, blokjes avocado en de blokjes komkommer. Een lepel saus gaat er dan daarover; vervolgens bestrooien met de gesnipperde nori. Geef er los bij de wasabi en de zoutarme soja saus naar smaak.

Mijn kookverhaal (Jan A van der Hoeden)

Hierbij drink je een witte wijn met een zoetje. Ik prefereer er weer een Riesling bij.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Er zijn nog geen reacties geplaatst