KookJij

Sajur Lodeh (Betawi)

Sajur of sajoer is een soort groentesoep in de Indonesische keuken.
Recept van:
Bereidingstijd: 45 min
Personen: 8 personen
Categorieën:
  1. > Bijgerechten - Groenten
  2. > Soepen - met Groente
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Indonesie
Keuken: Oosterse
Bron: Familie
Kan worden ingevroren: Nee
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Sajur Lodeh (Betawi) te bereiden

*Alle ingredienten gemarkeerd met "@" (dat is dan de boemboe) in een
keukenmachine doen en een homogene pasta van draaien,dat is dan dus de bumbu.
*We laten de (groentebouillon) warmen in een ruime pan en lossen daarin op de santen creme.Dan doen we de assem er in en de blaadjes.
*In een anti-aanbakpan fruiten we de uien en knoflook tot ze glazig zijn en dan doen we de lomboks er bij.Die laten we meedoen tot ze zacht zijn geworden.Vervolgens laten we de bumbu pasta meefruiten tot de geur goed loskomt.
*Het bak-mengsel brengen we over in de pan met santen-bouillon.We brengen de massa in de pan aan de kook en dan doen we de groenten er bij.Eerst de wortels,witte kool ,peteh bonen en aubergine,dan na 5 minuten de bloemkool en broccoli,dan de rebung en de djagung (mais),dan de nangka (of cantaloupe) en de tahoe.
Laat nog even doorsudderen,maar bedenk wel dat groenten "beet" moeten blijven houden.

Mijn kookverhaal (Jan A van der Hoeden)

*Dit recept is voor een basis lodeh.Het kan natuurlijk op vele manieren worden aangepast.
De lodeh kan echt als soep worden genuttigd en ook worden gebruikt als bijgerecht van een rijst maaltijd.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

kyrill

kyrill zegt:
Basis lodeh?? Het is een prachtig uitgebreid recept.
Alleen djinten zou ik niet optioneel vinden.
c .de la Rambelje

c .de la Rambelje zegt:
het is niet zo moeilijk om te maken. het vergt wel veel tijd, maar dan heb je ook echt een lekker gerecht voor 2 dagen. als je het lijstje uitprint en ermee naar de toko gaat kunnen ze je daar zeker verder helpen. ze zullen vrijwel alle benodigdheden daar wel hebben, en de groenten kan je bij je eigen supermarkt of lokale groentewinkel halen.:)
deuxchapeaux

deuxchapeaux zegt:
Beste lieve kruidenvrouwke,Ga er maar van uit dat de gespecialiseerde toko wel een zakje of doosje of potje heeft met de basis-kruiden vna vele gerechten.Ik zou echter niet weten wat er nou precies waar te koop is.Dat kun je beter zelf bekijken in je lokale toko en/of supermarkt.
M.vr.gr.Jan A:?
kruidenvrouwke

kruidenvrouwke zegt:
Het zou in dat geval inderdaad makkelijker zijn als je dat van die kant-en-klare bumbu er even bij zou kunnen zetten, want nu zou ik zo'n lange lijst meteen wegklikken, omdat er erg veel ingredienten nodig zijn.
deuxchapeaux

deuxchapeaux zegt:
Ha die Wim,Ja,ik ben mij er van bewust dat sommige recepten uit het verre Oosten nogal bewerkelijk zijn omdat je eerst alles bij elkaar moet zoeken en daarna de bumbu moet gaan maken.Maar er is een soort tussenoplossing:De meeste toko's hebben in voorraad de vereiste bumbu's in een kant-en-klaar-zakje.Natuurlijk niet zo lekker als helemaal zelf gemaakt,maar meestal toch van een voldoende kwaliteit en een stuk maakbaarder omdat het minder tijd vergt.Ik heb de recepten volledig gegeven,omdat ik voor mijn kinderen de oorspronkelijke receptuur wil bewaren.Zie het maar als een soort naslagwerk.OK?
Met vr.gr.:):?;)
wim

wim zegt:
Jan het zijn mooie recepten maaaaar voor een huis ,tuin en keuken kokkie?? wordt het wel behoorlijk bewerkelijk ;)