KookJij

Gnocchi met broccolipesto

De Italianen eten al aardappelgnocchi sinds de tijd van de Romeinen! Zoals met veel Italiaanse recepten verschillen ook de gnocchi van streek tot streek. Dit is een variante, met een frisse broccolipesto.
Recept van:
Bereidingstijd: 70 min
Personen: 4 personen
Categorieën:
  1. > Voorgerechten - Warm
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Belgie
Keuken: Belgische
Bron: hln
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Gnocchi met broccolipesto te bereiden

  1. Maak de 2 kleine of 1 grote broccoli schoon en verdeel in roosjes. Breng een kookpot met water en een snuifje zout aan de kook.

    Kook de broccoli beetgaar en giet af. Spoel meteen onder koud water om de garing te stoppen.

    Spoel de aardappelen en kook ze in de schil gaar in lichtgezouten water.

    Giet ze af en pel ze.

    Snij de aardappelen in stukken en laat ze even drogen in een pot op het vuur.

    Prak ze grof en doe ze in de mengkom van de keukenmachine.

    Splits de eieren en doe de eierdooiers bij de aardappelen. Laat de machine draaien. Breng op smaak met een snuifje zout.

    Rasp de parmezaan. Doe de bloem en de geraspte parmezaan bij de aardappelen en laat de keukenmachine verder draaien.

    Breng water aan de kook in een hoge kookpot.

    Bestuif het werkblad met bloem. Rol er het aardappeldeeg op uit tot je een lange, dunne worst hebt.

    Snij in stukken van ongeveer twee centimeter.

    Duw er eventueel voor de versiering met je vork ribbeltjes in.

    Doe de gnocchi in het kokende water, zet het vuur wat lager en kook de gnocchi tot ze komen bovendrijven; reken op ongeveer een minuut. Schep ze met een schuimspaan uit het water en laat ze uitdruppen op een keukenhanddoek. Bewaar wat van het kookwater.

    Doe een likje olijfolie in een pan en rooster de pijnboompitten.

    Snij de parmezaan in kleine blokjes en doe hem met het basilicum en de olijfolie in de hakmolen.

    Mix fijn.

    Pel de teen knoflook en snij hem in stukken. Doe de knoflook met de geroosterde pijnboompitten en de helft van de beetgare broccoli bij de pesto.

    Mix fijn en breng op smaak met peper, zout en citroensap.

    Verhit een flinke scheut olijfolie in een pan.

    Bak de gnocchi in de olie. Doe er de resterende broccoliroosjes bij en bak eventjes aan. Voeg er een pollepel kookvocht van de gnocchi aan toe en zet heel even een deksel op de pan zodat alles goed warm wordt.

    Serveer de gnocchi met de broccoliroosjes, pesto, rucola, wat olijfolie en parmezaankrullen.

    Tips:
    • Gnocchi worden in Italië als antipasta - voorgerecht - gegeten, net als pasta.
    • Neem oudere aardappelen met veel zetmeel. Een frietaardappel als bintje is prima.
    • Kook de aardappelen in de schil, zo komt er minder water in de aardappel en krijg je een droger beslag.
    • Meng gerust eens een halfharde Belgische kaas zoals Postel onder het deeg, in plaats van parmezaan.
    • Ook lekker met wat salieboter.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Anna Koudys

Anna Koudys zegt:
Klinkt goed! Nog nooit gnocchi zelf gemaakt, ooit eens bij dochterlief gegeten, ik vond het zalig! :-)
Kris mortelmans

Kris mortelmans zegt:
lekker