KookJij

RIJST : Nasi Lemak

Dit rijst gerecht is een typisch gerecht uit Maleisie, al worden in de omringende landen gerechten bereid, die er erg veel op lijken. Ikan bilis = Ikan teri = gedroogde ansjovisjes Belacan = Trassi = Gezouten en gedroogde gerfermenteerde garnalen pasta Emping = een soort kroepoek gemaakt van platgeslagen melindjoe noten Tamarinde = een boom uit Afrika en Azie. Die boom geeft peulvruchten, waarvan een pulp wordt gemaakt. De pulp wordt met water uitgeknepen en geeft dan een zurige vloeistof, welke gebruikt wordt zoals wij citroensap gebruiken. Alles te koop in de toko.
Recept van:
Bereidingstijd: 60 min
Personen: 4 personen
Categorieën:
  1. > Hapjes - Warm
  2. > Hoofdgerechten - Rijst
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Maleisie
Keuken: Oosterse
Bron: Familie
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe RIJST : Nasi Lemak te bereiden

  1. Spoel de gedroogde ansjovisjes in een grote kom met water en laat goed uitlekken in een zeef.
  2. In een wadjan 3 eetlepels rijstolie verhitten met 2 theelepels sesamolie. Fruit hierin aan de uitgelekte ikan bilis totdat die een mooi bruin tintje heeft gekregen. Doe in een kommetje en zet even apart.
  3. Doe wat rijstolie er bij in de wadjan en fruit de blokjes vis gaar en mooi bruin en zet die ook warm weg.
  4. Doe in de kom van de keukenmachine de trassi, lomboks, sjalotten, knoflook en draai daarvan een homogene pasta en zet even apart.
  5. Doe de tamarinde in het hete water, roer even goed door tot de tamarinde is 'opgelost" in het water en zeef dat. Vang het water op en zet apart. Gooi de inhoud van de zeef weg.
  6. Doe een eetlepel rijstolie in de wadjan en fruit daarin aan de trassi-lombok pasta tot die flink geuren gaat afgeven.
  7. Voeg de ikan bilis toe en roer goed door. Dan de gesneden grote ui en blijf dat even verhitten.
  8. Voeg dan toe het tamarinde water met de suiker.
  9. Kook intussen de rijst met alle ingredienten gaar in ongeveer 20 minuten.
  10. De sambal ikan bilis is dan ook zo'n beetje ingekookt tot een ietsje dikkere saus.
  11. Schep dan op de borden een bol rijst en lepel daarover de sambalsaus. Geef er bij 1/2 hard gekookt ei, emping, komkommer, stukjes vis, lepeltje katjang en lepeltje gebakken uitjes.

Mijn kookverhaal (Jan A van der Hoeden)

Geef hierbij jasmijnthee of een koud biertje.
Eventueel een ietsje zoete Gewurztraminer wijn.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Er zijn nog geen reacties geplaatst