KookJij

Croque champignon

Een leuk voorgerecht voor de feestdagen!
Recept van:
Bereidingstijd: 80 min
Personen: 4 personen
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Belgie
Keuken: Belgische
Bron: Njam, Johan Segers
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Croque champignon te bereiden

  1. Sorteer de paddenstoelen: leg de kleine paddenstoelen apart om fijn te hakken, en de grote om in hun geheel te bakken. Verwijder de stelen uit de grote paddenstoelen, breek ze er uit – kijk dus niet naar de afbeelding hierboven – en hak de stelen en de kleine paddenstoelen in zeer kleine stukjes. Snipper het sjalotje heel fijn. (Werk als voor een duxelle te maken.)
  2. Stoof het fijngesneden sjalotje aan in een klontje boter, voeg de fijngesneden paddenstoelen toe en kruid met peper en zout. Stoof het mengsel zachtjes aan tot al het vocht verdampt is.
  3. Snijd de korsten van de sneetjes brood. Snijd de ham min of meer in de vorm van het brood. Reken naargelang de dikte van de ham 1 of 2 stukken ham. Doe hetzelfde met de kaas maar reken daarvoor een dubbele hoeveelheid. 2 of 4 stukken kaas.
  4. Beleg twee sneetjes brood met de helft van de kaas. Lepel er een flinke schep van het paddenstoelenmengsel op. Leg er de plak beenham op. Schep er nog wat van het paddenstoelenmengsel over, leg er terug een plak kaas op en sluit met een sneetje brood. Druk goed aan.
  5. Bereid nu de saus voor. Kook de kalfsfond wat in. Voeg er de rest van het champignonmengsel bij. Kruid bij naar smaak. Dik de saus een beetje in met bruine sausdikker of wat fondpoeder en voeg eventueel een beetje room toe. Deze saus is geen cullinair hoogstandje, maar best te genieten bij het gerecht. Bovendien wordt de rest van de duxelle gebruikt.
  6. Leg de croques in een beboterde ovenschaal en leg er nog een klontje boter bovenop. Bak de croques een tiental minuten in een voorverwarmde oven van 200°.
  7. Bak ondertussen, in een pan met een klontje boter, de grote paddenstoelhoeden met de bolle kant naar beneden. Draai ze om als ze bruin zijn, kruid met peper en zout en bak ze nog even aan.
  8. Werk af: leg de gebakken paddenstoelen bovenop de croques. Giet wat saus rond de croques.

Mijn kookverhaal (Willy Delcart)

Dit recept heb ik als basis van Johan Segers (Njam-tv in Vlaanderen). Op Chef Johan Segers ben ik zowaar verliefd. Alhoewel, als 67-jarige gehuwde man, is dat een groot statement. Hij is in mijn ogen een superchef. Gegroeid over zijn kookpotten en met een heerlijke liefdevolle uitstraling voor elk lekker gerecht dat hij maakt.
Hij woont in mijn stad. Het is een droom om in zijn restaurant ooit eens te kunnen gaan eten. Helaas kunnen mijn vrouw en ik die kosten niet betalen. Ik maak de dingen dan maar zelf en probeer met evenveel liefde en wat toevoeging, zijn kunde en kunst te evenaren. Dat lukt me waarschijnlijk weinig.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

willydelcart

willydelcart zegt:
Juist, ik heb echter gerekend met de bereiding van de duxelle. Al dat fijn snipperen vraagt mij nogal wat tijd. Ik heb ergens eens gelezen dat je dat kan doen met een foodprocessor. Goede chefs raden dat niet aan blijkbaar.
Duxelle kan men echter wel vooraf klaarmaken.
In elk geval bedankt voor je reactie.
Groetjes
Willy:D
derbyke

derbyke zegt:
Hallo Willy, de bereidingstijd 80min is dat niet een beetje te lang voor deze heerlijke croque champignon. Groetjes van ons 3tjes :);):p
derbyke

derbyke zegt:
Prachtig recept en een geweldige kok :);):p