KookJij

Bavette uit de Wok

Bavette is een steak, gesneden uit de flank. Je moet er speciaal naar vragen bij je slager. Dit is een wok-gerecht en dat impliceert dat de temperatuur bij de bereiding hoog moet zijn. Dat betekent dat een olie gebruikt moet worden, die tegen hoge temperaturen kan. We gebruiken vaak rijst(vlies)olie, welke een rookpunt heeft van 255 graden Celsius en dus tegen hoge temperaturen kan. De gebruikte sesamolie is meer voor de smaak, die kan dus later bijgevoegd worden. Bij het wokken is het handig om alle ingredienten op volgorde in bakjes klaar te hebben staan, zodat je snel kunt werken. Verder moet men er op letten dat de wokpan geschikt is om te wokken. Als de pan niet voorzien is van een antiaanbaklaag, dan moet hij wel ingebrand worden. Dat is een proces dat goed omschreven staat in Google.
Recept van:
Bereidingstijd: 45 min
Personen: 4 personen
Categorieën:
  1. > Hoofdgerechten - Vlees
  2. > Hoofdgerechten - Wokken
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: China
Keuken: Oosterse
Bron: Familie
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Bavette uit de Wok te bereiden

  1. Verhit 1 eetlepel rijstolie in de wok en wacht tot de olie echt gloeiend heet is en zorg dat de stalen (schuim)spaan ook op temperatuur is.
  2. Dan doen we achtereenvolgens in de pan de lenteui, gember rasp en knoflook en husselen dat gedurende 1 minuut door met de spaan.
  3. Dan doen we de volgende lepel rijstolie erbij en vervolgens de paprika, de ui en de wortel julienne. Dit husselen we met de spaan gedurende 5 minuten. Dan gaat de sesamolie er bij en we wachte 1 minuut tot de sesamolie ook op temperatuur is gekomen.
  4. Vevolgens al roerend de reepjes bavette in de wok en weer husselen we 5 minuten.
  5. Dan gaat er bij de ketjap, de rijstwijnazijn, de oestersaus en sherry en we blijven husselen met de spaan.
  6. Na 3 minuten is het gerecht klaar om te worden opgediend, nadat we het hebben opgekikkerd met zout en veel peper.
  7. Schep het gerecht meteen over de warme rijst of noedels en geef er evt. een groene salade bij of van tomaat en komkommer.

Mijn kookverhaal (Jan A van der Hoeden)

We drinken hierbij jasmijnthee, een koud biertje of een glas jonge rode wijn zoals bv een Australische Shiraz of Nieuw Zeelandse Pinot Noir.
NOOT: De categorie van dit gerecht wordt niet in de lijst genoemd. Het is een WOK gerecht.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Anna Koudys

Anna Koudys zegt:
Jan, de categorie wokken staat bij de hoofdgerechten. Ik heb het even voor je toegevoegd. Lijkt mij een heerlijk gerecht, trouwens.

Vriendelijke groet,
Anna.