KookJij

Sneeuwwitte kerstbuche

De rolcake en de mangocompote maak je in alle rust de dag vooraf; de room en de chocolade kun je de ochtend zelf toevoegen.
Recept van:
Bereidingstijd: 60 min
Personen: 6 personen
Categorieën:
  1. > Taarten, gebak & ijs - Cake
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Belgie
Keuken: Belgische
Bron: hln
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Sneeuwwitte kerstbuche te bereiden

  1. Schil de mango's, verwijder de pit en snijd het vruchtvlees in blokjes. Doe ze in een pot, voeg een eetlepel suiker toe, wat citroensap en een scheutje water. 
  2. Kook 20 tot 30 minuten op een zacht vuur.
  3. Week de blaadjes gelatine in koud water.
  4. Mix de compote fijn.
  5. Knijp de blaadjes gelatine uit en roer ze onder het warm fruit tot ze opgelost zijn.
  6. Scheid voor de rolcake de eieren. Zet het eiwit opzij.
  7. Voeg de suiker toe aan de dooiers en klop het mengsel bleek en luchtig.
  8. Zeef de bloem en spatel ze erbij.
  9. Ontvet een mengkom en een klopper grondig met een stukje keukenpapier met wat azijn. Doe er de eiwitten in, voeg een snuifje zout toe en klop tot een heel stevig wit schuim.
  10. Verwarm de oven voor tot 200 °C.
  11. Kleef een vel bakpapier met een beetje boter vast op een bakplaat met lage opstaande rand.
  12. Zorg dat de volledige bodem én de randen met papier bedekt zijn.
  13. Spatel het eiwitschuim zorgvuldig onder het cakebeslag. Schep het beslag op het bakpapier en strijk het met een spatel egaal uit.
  14. Bak 7 minuten.
  15. Roer de opgesteven mangocompote los. 
  16. Haal de cake uit de oven, draai de bakplaat op je werkblad om, haal de bakplaat weg en trek het bakpapier van de cake.
  17. Strijk in met een royale laag mangocompote. Blijf een paar centimeter weg van de randen.
  18. Rol de cake strak maar voorzichtig op.
  19. Snijd de randen met een gekarteld mes bij en leg de rol op de presenteerschaal, met de 'naad' onderaan.
  20. Dek hermetisch af met huishoudfolie en zet de kerstbuche in de koelkast.
  21. Meng de volgende ochtend de room met de zaadjes van de vanillepeul en de bloemsuiker. Klop luchtig en stevig op.
  22. Spatel een egale laag vanilleslagroom over de volledige rol.
  23. Rasp er witte chocoladeschilfers over en sluit opnieuw af met huishoudfolie.
  24. Het enige wat je de avond zelf nog moet doen, is de buche pimpen met versieringen.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Er zijn nog geen reacties geplaatst