KookJij

Olijventapenade II

Een heerlijk olijventapenade ii recept uit de afrikaanse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 60 min
Personen: nvt personen
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Afrika
Keuken: Afrikaanse
Bron:
Kan worden ingevroren: Ja
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Olijventapenade II te bereiden

Al deze ingrediënten zonder de olijfolie met een staafmixer tot een pulp reduceren maar zorg dat er grove stukken tussen zitten. Dus niet alles tot een brei vermalen.
De zongedroogde tomaten snij ik al in kleine stukken voordat ik ga staafmixeren.
Als je tevreden bent het product een flinke hoeveelheid olijfolie toevoegen en roeren met houten lepel. Alles een paar uur laten staan.

Wat je ook kunt doen is een gedeelte van je totale productie apart houden en ansjovis met tonijn toevoegen.
Je kunt nog kaas toevoegen in de vorm van Pecorino en/of Parmezaanse kaas en dan wel de Reggiano (2 jaar gerijpt) maar dit gaat gauw overheersen.

Tijdens het productieproces zo zuiver mogelijk werken. Niet proeven met je vingers of een gebruikte vork. Alles in een grote bak een paar uur al dan niet in de koelkast laten staan zodat smaken goed vermengd worden.
Dan afvullen in kleinere containers. Goed aandrukken met vork vanwege de lucht en afdekken met een laagje olie. Op die manier hou je je product in de koelkast zeker 3 weken goed. De azijn, citroen, het zout en de afdekkende olie fungeren als conserveringsmiddel.
Tarwekiemolie toevoegen als antioxidant voor de olijfolie maar je kunt ook een paar capsules vit. E toevoegen als je die toevallig hebt.
Als je het bij de hand hebt containers schoonmaken met 1 theelepeltje sulfiet op dikke liter water. Sulfiet is niet duur en bij wijnmakerszaak te krijgen/bestellen. Ook kunnen je citroenzuur door de tapenade doen. Is onschadelijk spul, gewoon vitamine C als ascorbinezuur, en bij Turkse winkel te krijgen.
Ook kun je de overproductie invriezen maar heb zelf geen ervaring daarmee wat het met de smaak doet. Ik doe maar 1 kilo tot 1.5 kilo en conserveer met olie.

Mijn kookverhaal (henryk dorski)

Alvorens de olijfolie bij de hele 'prut' te doen is het goed de hele mix een 12 uur te laten staan zodat de smaken goed kunnen worden gemengd. Pas nadien olijfolie toevoegen.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

willep

willep zegt:
Kunt u ook de hoeveelheid per ingredient aangeven, want dat lijkt me makkelijker werken en inkopen!
linneke

linneke zegt:
;)