KookJij

Madame Jeanette sambal

Een goed pittige sambal, niet voor mensen die niet van pittig houden.
Recept van:
Bereidingstijd: 30 min
Personen: 0 personen
Categorieën:
  1. > Sauzen & dressings - Koud
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Suriname
Keuken: Wereldkeuken
Bron: http://surinaams-eten.blogspot.nl
Kan worden ingevroren: Nee
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Madame Jeanette sambal te bereiden

  1. Haal de steeltjes van de pepers en doe ze in een blender of staafmixer.
  2. De geschilde uien en knoflook erbij doen en helemaal fijnmalen. Dan de azijn, suiker en het zout toevoegen met een scheutje zonnebloemolie.
  3. Citroensap er doorheen roeren.

Mijn kookverhaal (Harry Löhr)

Op zoek naar sambal, kwam ik dit recept tegen. Hij is erg pittig en erg makkelijk te maken. Zeker een aanrader. Daarom wou ik dit recept ook met jullie delen.

Je kunt zelf naar eigen smaak varieren door wat meer of minder van de verschillende ingredienten toe te voegen.

- Als je gele Madame Jeanette pepers gebruikt is het ook lekker om 2 grote tomaten toe te voegen. Deze maal je samen fijn met de pepers. De tomaten kunnen ook gebruikt worden als je de rode variant gebruikt.

De sambal kun je bewaren in een schone afgesloten pot in de koelkast.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Gerda Lamers

Gerda Lamers zegt:
Ik heb eens madame Jeanette ingemaakt in het zuur maar mijn man vond het toch wel iets te pittig en hij is een die hard hoor.
Neel van Velthuizen

Neel van Velthuizen zegt:
Rode Madam Jeanette pepers bestaan niet. Deze noemen ze Adjoema's
Anna Koudys

Anna Koudys zegt:
Er zit geen vlees in. Deze sambal, mits bewaard in de koelkast, kan je zeker 2 à 3 maanden bewaren. Misschien nog wel langer, maar dan loop je het risico dat de smaak achteruit gaat.
Bij mij heeft hij een half jaar in de koelkast gestaan, maar toen was hij op.....
Harry Löhr

Harry Löhr zegt:
Een maand, 2 maand. Durf het eigenlijk niet precies te zeggen.
Mandy

Mandy zegt:
Hoelang kan je deze sambal bewaren?
Groetjesss
Henny

Henny zegt:
Het fruiten van alle ingredienten is sowieso vele malen lekkerder.
Wanneer je als de sambal klaar is de hele boel goed laat doorkoken en dan flink wat suiker erbij doet word de sambal nog lekkerder en veel karakteristieker van smaak, bovendien is ie dan 8 maanden houdbaar in de ijskast.
Anna Koudys

Anna Koudys zegt:
Klopt, de mannen hebben er behoorlijk om kunnen lachen :-)
Harry Löhr

Harry Löhr zegt:
Hahaha :) Ik had je gewaarschuwd Anna!
Anna Koudys

Anna Koudys zegt:
Dit is een sambal voor de die hards ;-) En dan praten we niet over een "beetje" pittig. Dank voor het delen, Harry. Puur proeven was misschien niet zo'n goed idee, haha!
Groetjes,
Anna.
Gerda

Gerda zegt:
Ga ik maken, mijn man houd wel van een beetje pittig :-)
Harry Löhr

Harry Löhr zegt:
Hahaha!! Pap, jij had de rawit variant. Deze heb je niet gehad. Deze is te scherp voor je :)
Anna Koudys

Anna Koudys zegt:
Hopelijk verward hij het niet met een potje olvarit ;-)
Alie Arts

Alie Arts zegt:
Mijn schoonmoeder maakte het ook altijd zelf, maar fruitte de uien. Vond ik ook erg lekker.
Appie Löhr

Appie Löhr zegt:
Bedankt voor het potje sambal, smaakt goed maar brand wel na, dus voor een normale eter vrij scherp.
Harry Löhr

Harry Löhr zegt:
Euh... Ja, deze is redelijk pittig hahaha!!