KookJij

Tso's Kip

Generaal Tso's gebakken kip is oorspronkelijk een gerecht uit de provincie Hunan. Dit gerecht heeft zijn bekendheid met name in de USA verkregen door toedoen van de Chinese kok Peng Chang-kuei. Deze kok, gevlucht uit China naar Taiwan heeft op een goed ogenblik de overstap gewaagd naar New York en daar in zijn eigen restaurant het recept enigszins aangepast tot het huidige
Recept van:
Bereidingstijd: 45 min
Personen: 4 personen
Categorieën:
  1. > Hoofdgerechten - Vlees
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: China
Keuken: Oosterse
Bron: Familie (Hong Kong)
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Tso's Kip te bereiden

  1. Kook de rijst volgens de regels van de kunst.
  2. Doe de boontjes in de oven bak en bestrooi met olie zout en peper. Schuif de bak in de oven en rooster de groente gaar in 13 - 15 minuten. (ze krijgen dan hier en daar zwarte spikkeltjes). Haal uit de oven en zet apart warm weg.
  3. Wentel de blokjes kip in het maizena mengsel en zorg er voor dat alle blokjes bedekt zijn. Verhit in een grote anti-aanbak bakpan 6 eetlepels rijstolie + 1 eetlepel sesam olie en bak daarin de stukjes kip krokant bruin (desnoods in 2 batches). Dat zal zo'n kleine 10 minuten in beslag nemen.
  4. Ondertussen doen we de ingredienten van de saus + mandarijnen zeste in een kom en blijven net zo lang kloppen tot een homogene massa is ontstaan.
  5. Verhit nog wat olie  in een grote wok of wadjan en stort daarin uit de pan met de kip. Verhit de kip en doe daar dan bij de saus en breng aan de kook al rustig roerend en omwerkend tot de saus gaat indikken.
  6. Doe een portietje rijst op elk bord en verdeel over de borden de groente en de kip.
  7. Bestrooi met de fijn gesneden lente uitjes.

Mijn kookverhaal (Jan A van der Hoeden)

Geef hierbij warme jasmijn thee te drinken. Als wijn zou ik kiezen voor een licht zoete riesling kabinett of spaetlese.
*NB: In plaats van kip kan ook varkensvlees worden gebruikt.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Er zijn nog geen reacties geplaatst