KookJij

Recept voor Gentse waterzooi met asperges

Een heerlijk gentse waterzooi met asperges recept uit de belgische keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 60 min
Personen: 4 personen
Categorieën:
  1. > Hoofdgerechten - Gevogelte
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Belgie
Keuken: Belgische
Bron:
Kan worden ingevroren: Ja
Geplaatst op:

Bereiding

Bereiding

1. Kook de asperges vooraf. Maak de groenten schoon, schil de selder en de wortel, pel de ui en snijd alle groenten in stukken. Je maakt zelf een keuze: in fijne julienne of brunoise (zoals de klassieker het zegt), of in wat grotere stukken. Snijd de asperges in stukken. Snijd de peterselieroosjes en de kervel fijn. Zet alles klaar.
2. Schil de aardappelen en kook ze afzonderlijk. Giet ze af, damp ze uit en houd ze op warm. Je kan ze ook op het laatst meewarmen in de saus.
3. Stoof de groenten aan in wat boter (cocotte) in deze volgorde: de wortelen, de selder, de ui en tenslotte de preiwitten. Bevochtig met de ontvette kippenbouillon tot alle groentjes goed onder staan. Kruid met peper, zout en een snuifje cayennepeper. Leg de stukken kip er nu bij. Laat alles goed warm worden en leg er de aspergestukken ook bij. Proef nu zeker voor de kruiding. Breng net tot tegen het kookpunt.
5. Maak nu de binding. Neem de twee eierdooiers en voeg er de dl room bij en roer los. Bind daarmee de waterzooi. Laat niet meer koken!
6. Bestrooi alles met de fijngesneden peterselie en kervel. Roer wat om en besprenkel met het sap van de halve citroen. Dresseer. Geef iedereen wat van de groente, de kip en de warme aardappelen. Giet er de waterzooisoep overheen.

Mijn kookverhaal (Willy Delcart)

Ik woonde en werd groot in Gent. Toen ik jong was, bevond er zich een klein restaurantje in de Donkersteeg (Franse Gentse vertaling: Rue du Paradis) dat beroemd was enkel en alleen voor dit gerecht.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

mia7

mia7 zegt:
Oeps, ik dacht dat ik het recept gisteren al bij mijn favorieten had geplaatst, ben ik het vergeten. Het kale kipje leidde mij af :D Nu alsnog gedaan :D:)
mia7

mia7 zegt:
Ja hoor, ik geloof in dit recept. Gentse waterzooi met asperges lijkt me heerlijk. Ik ga het zekers maken heb het gisteren al bij mijn favorieten gedaan. Maar soms hou ik van een grapje :)

Groetjes terug :D:D:)
willydelcart

willydelcart zegt:
Inderdaad, maar het is toch zomer? Of niet???
Het zou mij enorm veel plezier doen wat feedback te krijgen. Mensen die het recept daadwerkelijk hebben geprobeerd en hun bevindingen daarop.
Ikzelf heb me voorgenomen dat ook te doen met recepten die ik al maakte uit Kookjij. Goede voornemens dus, alhoewel oudejaarsavond al een tijdje voorbij is.
Het is leuk om te horen: 'dat ziet er lekker uit.'
Maar blijkt dat ook zo als het op tafel komt?
Dat zou pas goed doen aan het hart.
Aan allen: mijn hartelijke groeten en bedankjes dus!
:D:D
mia7

mia7 zegt:
Hahahahaha wat loopt de kale kip er parmantig bij :o....Lijkt mij wel koud voor het kippetje..brrrr:D
Yazoo

Yazoo zegt:
Ja, de kip is dus gaar in de kippenbouillon. Dan ga ik het zeker uitproberen. Lijkt mij een lekker recept. Bedankt voor de moeite. :p;)
derbyke

derbyke zegt:
Graag gedaan willy, we zijn er om elkaar te helpen.:);):p
willydelcart

willydelcart zegt:
Inderdaad, dit recept heeft de reeds bereide bouillon nodig.
De stukken kip zijn daaruit afkomstig (gaar en wel).
Ik had dat inderdaad beter moeten vermelden.
Een mens doet zijn best!
Bedankt derbyke voor je hulp hierbij. :)
derbyke

derbyke zegt:
Hallo Yazoo even gaan kijken bij de recepten van Willy Delcart, Kippenbouillon groetjes :);):p
Yazoo

Yazoo zegt:
Sorry, er wordt vermeld dat de asperges en de aardappelen vooraf worden gaar gekookt. De groenten worden gestoofd, daarna wordt de kip erop gelegd. En dan .... alles goed warm maken. Breng net tot op het kookpunt. De kip kan dan toch niet gaar zijn? Misschien kan ik niet goed lezen, maar ik vind geen kooktijd? :(
derbyke

derbyke zegt:
Yazoo, even kijken naar de bereiding staat namelijk goed vermeld. Groetjes :);):p
Yazoo

Yazoo zegt:
Hoe kunnen de groenten en kip gaar zijn als je het gewoon moet opwarmen. Ik denk dat er iets ontbreekt in het recept ?