KookJij

Recept voor Runderstoofvlees (Curaçao) (Karni stobá di Mai)

Op Curaçao heeft iedere familie zijn eigen "karni stobá" recept. Dit is van mijn moeder met wat extra ingrediënten van mij. Lekker met rijst, maar ook met aardappels. Hier horen gebakken bakbananen bij en pika (potje met uien en heel pikante pepers in azijn, eigengemaakt)
Recept van:
Bereidingstijd: 120 min
Personen: 4 personen
Categorieën:
  1. > Hoofdgerechten - Vlees
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Curaçao
Keuken: Caraibische
Bron: mijn moeder en ik
Kan worden ingevroren: Ja
Geplaatst op:

Bereiding

Bereiding

Dit is GEEN snelrecept. En precieze hoeveelheden krijg je ook niet want het is een kwestie van proeven en naar je eigen smaak extra ingrediënten toevoegen. Dat is nou eenmaal de Zuid-Amerikaanse en zeker de Curaçaose manier.

De runderlappen in niet te kleine blokken snijden. Ui + tomaten + knoflook + paprika in stukken.
Boter en olijfolie (ik gebruik meestal een combinatie van boter en olie) in de braadpan goed verhitten en hierin het vlees in gedeeltes bruinbakken. Het vlees uit de pan halen en apart leggen.
Indien nodig extra boter en olie in de pan doen en de ui + tomaat + knoflook + paprika + takjes selderij zachtjes smoren.
Dan ketjap + tomatenketchup + peper + komijn + kurkuma + kerrie + kappertjes + laurierblaadjes erbij en goed mengen. PROEVEN en indien nodig nog het een en ander erbij (maar dat kan later ook)
Het vlees weer bij de ingrediënten in de pan doen.
Het bouillonblokje erboven wat verkruimelen en wat kokend water erbij (niet teveel, kan altijd nog meer).
De hele pruimen doe je ook erbij.
Weer aan de kook brengen, het vuur laag zetten en alles zachtjes laten stoven.
Is het gerecht te droog, dan wat kokend water toevoegen. Heb je teveel saus in het begin, dan wat saus eruit scheppen en voor later bewaren. Tegen het eind kun je deze saus weer toevoegen. Blijf proeven en eventueel nog wat naar je smaak toevoegen.
Je kunt het gerecht ook overdoen in een snelkookpan en verder afhandelen zoals de voorschriften. Ik vind het lekkerder om heel lang in de braadpan te laten sudderen tot het vlees bijna uit elkaar valt.
De saus kun je binden als je dat wilt, maar meestal is dat niet nodig.

Mijn kookverhaal (Flavia Vasco de Sousa)

Op Curaçao heeft iedere familie zijn eigen "karni stobá" recept. Dit is van mijn moeder met wat extra ingrediënten van mij.
Lekker met rijst, maar ook met aardappels. Hier horen gebakken bakbananen bij en pika (potje met uien en heel pikante pepers in azijn, eigengemaakt)
In een Creools restaurant hebben ze altijd "karni stobá" op het menu. En 's avonds kun je bij één van de vele "truck di pan " (broodtruck) een broodje karni stobá kopen of karni hasá (zie info)

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Anna Koudys

Anna Koudys zegt:
Het is er weer voor! Hij staat nu heerlijk in de tajine te pruttelen! Zwagerlief wilde hem ook graag eens proeven
Anna Koudys

Anna Koudys zegt:
Zal dit binnenkort weer eens voor jullie maken, natúúrlijk samen met de pika. Dan zal ik er ook de bakabana bij maken :-)
Nadine

Nadine zegt:
Het was heerlijk! De pika was fijn gesneden dit was ook erg lekker, het schaaltje met pika uiteraard helemaal leeg gegeten. Moet ik toch ook maar eens zelf gaan maken.
Anna Koudys

Anna Koudys zegt:
Grappig. Mijn kids waren dit weekend op Vlieland. Stuurde zoonlief; mam: PIKA! Stond er ook op de kaart karni stoba. Schoondochter heeft het besteld, ben heel benieuwd hoe het haar gesmaakt heeft.
Flavia Vasco de Sousa

Flavia Vasco de Sousa zegt:
GELUKKIG.
Anna Koudys

Anna Koudys zegt:
Gelukkig, nog nét een heerlijk bordje voor vandaag ;-)
Flavia Vasco de Sousa

Flavia Vasco de Sousa zegt:
Leuk om te horen, Katinka. Fijn dat jullie ervan genoten hebben.
Flavia Vasco de Sousa

Flavia Vasco de Sousa zegt:
Beter een lege pan dan dat ze het niet lekker vonden. Groetjes,
Katinka

Katinka zegt:
We hebben genoten! Wat een heerlijk recept! En stiekem vond ik hem lekkerder dan hoe ik hem in curaçao gegeten heb. Dus een top recept van jou en je moeder Flavia!
Anna Koudys

Anna Koudys zegt:
Een kilo vlees.....en de pan is zo goed als leeg! Zó jammer... ;-)
Hilde Dumont

Hilde Dumont zegt:
Dat geloof ik best zo'n heerlijk gerechtje ;-)
Anna Koudys

Anna Koudys zegt:
Het ruikt hier al weer hemels! :-)
Bobbejaan van Elst

Bobbejaan van Elst zegt:
Het was heerlijk, zeker met de Pika erbij! Super recept!
Anna Koudys

Anna Koudys zegt:
Natuurlijk krijgt dit recept een dikke 10! En de Pika natuurlijk ook, er is nog een klein beetje over, maar niet voor lang ;-)
Flavia Vasco de Sousa

Flavia Vasco de Sousa zegt:
Fijn dat jullie het lekker vonden, Nadine.
En de pika ( als er over is) kun je vrij lang bewaren.
Dames, ook graag dit recept waarderen. Vind ik leuk, vooral als herinnering aan mijn moeder. Groetjes.