KookJij

Moussaka

Een heerlijk moussaka recept uit de balkan keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 220 min
Personen: 12 personen
Categorieën:
  1. > Hoofdgerechten - Ovenschotels
  2. > Snacks - Warm
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Griekenland
Keuken: Balkan
Bron: Familie
Kan worden ingevroren: Ja
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Moussaka te bereiden

*Doe voor de kaassaus de bloem en de boter in een grote pan met dikke bodem en "kook" als het ware de bloem in de boter gedurende 10 minuten.De bloem is gaar en we hebben een blanke roux gekregen.
Hierbij gieten we onder voortdurend roeren de melk en zorgen dat all klonten worden fijngewreven.Vuur op heel laag.De dooiers klutsen, een beetje melkmengsel er bij,goed klutsen en dat nog eens doen.Dan het dooier mengsel bij de blanke roux doen ,roeren en roeren en niet laten koken.Tenslotte de kaas er bij en blijven roeren tot de kaas is opgelost en uiteindelijk de kaas béchamel op smaak brengen metpeper en notmuskaat.Weg zetten en zo nu en dan in roeren om vel-vorming te voorkomen.
*Verhit in een grote anti-aanbak bakpan rijstolie (telkens 1eetlepel) en bak daarin de bewerkte drooggedepte plakken aubergine 3 minuten aan elke kant en laat deze
uitlekken opkeukenpapier
*Verhit rijstolie in een grote pan met dikke bodem en bak daar in de uien en knoflook glazig.Zodra de uien gaan verkleuren het lamsghakt mee laten fruiten,los werken,rul
maken en bruneren.Strooi daarover 1 eetlepel bloem en bak dan nog eens 5 minuten onder regelmatig roeren.
*Nu de tomaten,tomatenconcentrraat,wijn en alle kruiden er bij doen en dit onder veel roeren dik laten worden en in laten koken in 30 minuten.Doe de fond er bij en laat weer inkoken in 10 minuten
*Zet de oven aan op 180 graden Celsius.
*Pak het bakblik of de grote ovenschotels om de moussaka op te bouwen:
-Spreid de krokant gebakken kruimels op de bodem uit
-Leg een laag gebakken aubergine plakken hierop
-Doe hierop een eerste laag lamsgehakt
-Hierop gaat een laag dunne plakken aardappel
-Dan weer een tweede aag lamsgehakt
-Een laag aubergine plakken
-Hierop de kaassaus
DUS:1 laagje krokante kruimels-1 laagje aubergine- 1 laagje gehakt-1 laagje aardappels-tweede laagje gehakt- tweedelaagje aubergines en dikke laag kassaus.
*Dit gaat afgedekt met alu-folie 45 minuten de oven in.
*Daarna halen we de folie er af en gaat het weer de oven in
voor 15 à 20 minuten.

Mijn kookverhaal (Jan A van der Hoeden)

Uit de oven halen en even laten uitwasemen en in stukken snijden.
Geef hierbij een frisse Griekse sla,of een sla van tomaat en komkommer.
Je kunt het koud eten en warm eten.
Je kunt het als hoofdmaal gebruiken,als bijgerecht ,als
snack en als tussendoortje.
Je kunt het goed invriezen

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Er zijn nog geen reacties geplaatst