KookJij

Recept voor Kip met bruine champignons en pilafrijst

Een heerlijk kip met bruine champignons en pilafrijst recept uit de belgische keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 90 min
Personen: 2 personen
Categorieën:
  1. > Hoofdgerechten - Gevogelte
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Belgie
Keuken: Belgische
Bron: mezelf denk ik
Kan worden ingevroren: Nee
Geplaatst op:

Bereiding

Bereiding

1. Bestrooi de kippenbouten en -vleugels met zout en zwarte peper. Braad ze aan in een lage steelpan met een beetje (neutrale) bakolie. Reken 6 minuten voor beide zijden. Laat het baksel niet zwart branden. Regel dus het vuur van hoger naar lager voor een mooie bakwijze.
2. Reinig de champignons en snijd ze in vier stukken. Bak ze kort om en om in een grote hete pan met olie en boter. Bestrooi met wat zout en peper. Stort ze in een sauspan en krab het eventuele aanbaksel van de bakpan wat los met een klein beetje water. Dat geeft een intensere champignonsmaak.
3. Bevochtig de gebakken kip met de kippenfond en wat water. Plaats het deksel op de steelpan en laat verder sudderen. Dit vraagt tijd, het vlees van de kip moet supergaar zijn en bijna van het been vallen. De gaartijd is dus afhankelijk van de soort kip. Controleer af en toe. Te veel garen is zelfs iets beter dan te weinig. Overgiet de kip regelmatig met de braadjus.
4. Snijd de sjalot in fijne stukjes, laat ze zachtjes stoven in een weinig olie met een takje thijm en een blaadje laurier. Als de sjalotjes glazig zijn, voeg er dan de halve mok rijst bij. Roer even om en om. Giet er een volle mok koud water bij en voeg wat zout toe. Plaats onder deksel en laat zachtjes gedurende minimum 15 minuten koken. Mocht de rijst niet gaar zijn (afhankelijk van de soort) voeg dan een beetje water toe en laat rijst iets verderkoken tot deze gaar is. Zet de pan van het vuur en hou warm onder deksel.
5. Maak tenslotte de saus in de sauspan. Giet de kippenjus bij de champignons. Verwarm de sauspan. Proef even op de hoeveelheid peper en zout. Niet te hevig kruiden. Kruiden kunnen er altijd bij maar nooit af. Voeg een scheutje room toe en laat wat opkoken. Proef nogmaals. Een heel klein koffielepelte cognac mag er zeker bij voor de liefhebbers. Bind de saus eventueel verder met een (bruine) sausdikker tot de gewenste dikte.
6. Serveer en eet een lekker maaltje.

Mijn kookverhaal (Willy Delcart)

De illustratie is afkomstig van een Belgische champignonkwekerij. Die producten zijn meestal het hele jaar te koop. Ik zou eigenlijk wel willen zelf kunnen fotograferen wat er op tafel komt, maar ons appartementje leent er zich niet toe. De keuken is te klein om (zoals Derbyke) zelf behoorlijke foto's te maken. Bovendien ben ik een miezerige fotograaf. Een mens kan tenslotte niet alles.
Waar ik wel wat prat op ga, is dat al mijn recepten echt wel zelf zijn uitgeprobeerd en met de jaren stilaan zijn verbeterd.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Anna

Anna zegt:
Prachtvol!! :D:D;)
derbyke

derbyke zegt:
Hallo Willy, een dikke proficiat met je recept en verhaal ;) maar een miezerige fotograaf dat geloof ik niet, en veel plaats heb je niet nodig, heb ook maar een klein hoekje voor foto's te trekken. Groetjes van ons 3tjes :);):p