KookJij

Kaaskroketten met witloof en ham

Wie dol is op witloofrolletjes uit de oven gaat zeker voor de bijl bij deze kroketten. Want onder dat krokante korstje zit écht de smaak van witloof met ham en kaas. Maak er meteen een flinke portie van, een voorraadje in de diepvries komt altijd van pas.
Recept van:
Bereidingstijd: 120 min
Personen: 4 personen
Categorieën:
  1. > Bijgerechten - Overig
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Belgie
Keuken: Belgische
Bron: hln
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Kaaskroketten met witloof en ham te bereiden

  1. Bereidingstijd:
    120 minuten (+ 4 uur opstijven)

    Bereidingswijze:
    Snij de kontjes van het witloof en snipper de stronken fijn.

    Smelt een klontje boter in een pan en stoof het witloof gaar. Kruid met versgemalen peper, zout en nootmuskaat.

    Week de gelatine in koud water.

    Smelt de boter en voeg de bloem toe. Laat even bakken; het moet er als een dikke pudding uitzien. Giet de melk bij de roux en roer tot een stevige, dikke bechamelsaus.

    Knijp de gelatine uit en laat de uitgeknepen blaadjes oplossen in de saus.

    Rasp de emmentaler en de parmezaan en roer ze door de dikke saus - hier is wat spierkracht voor nodig!

    Voeg het witloof en de ham toe.

    Breng op smaak met versgemalen peper, zout en nootmuskaat.

    Snij de citroen in partjes en knijp één partje uit in de saus.

    Leg de andere partjes opzij.

    Splits de eieren en roer de eierdooiers door de bereiding.

    Vet een ovenschaal in met olie. Giet er de vulling in en dek af met huishoudfolie. Duw de folie helemaal tegen de vulling. Laat volledig opstijven in de koelkast, reken daarvoor op 4 uur.

    Doe de bloem en het paneermeel elk in een diep bord.

    Klop in een derde bord de eieren los met een vork.

    Vul een hoge beker met heet water. Snij de vulling in blokjes van ongeveer 4 bij 4 centimeter. Dompel het mes tussen de snijbeurten door even in het hete water, zodat het niet plakt.

    Haal de kroketten eerst door de bloem, dan door de losgeklopte eieren en ten slotte door het paneermeel. Laat de kroketten opnieuw opstijven, een half uurtje in de koelkast of een kwartier in de diepvriezer.

    Verwarm de friteuse voor op 170 °C.

    Frituur de kroketten in 4 minuten goudbruin, afhankelijk van de dikte. Ben je niet zeker van de gaartijd, bak er dan één en snij ze open ter controle.

    Laat uitlekken op keukenpapier.

    Serveer met partjes citroen. Frituur er wat krulpeterselie bij.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Anna Koudys

Anna Koudys zegt:
Joepie, dat lijkt me overheerlijk! :-) Ben dól op lof uit de oven, kan je me (bijna) voor wakker maken :-)
rien zuiddam

rien zuiddam zegt:
Bedankt lijkt me lekker !!!