KookJij

Dolmades van Taverna Ranzo Ionio

Een dagje meekijken in de keuken van Taverna Ranzo Ionio waar wij in de vakantie verbleven leverde een schat aan keukengeheimen op, waaronder deze dolmades waar wij daar zelf in de Taverna van hebben zitten smullen. Eigenlijk was van keukengeheimen geen sprake want Stella en Kostas waren zo vriendelijk en open om mij alles te laten zien en te vertellen wat ik maar wilde weten. Ik heb dan ook ontzettend genoten van deze dag en kan nu thuis aan de slag met de informatie die ik daar heb opgedaan. In tegenstelling tot veel andere recepten worden hier verse wijnbladeren gebruikt. Heb je geen druivenstruik dan kun je ook ingemaakte bladeren uit de Turkse winkel gebruiken. De opgegeven hoeveelheden zijn voor ongeveer 30 dolmades. Schrik niet van de hoeveelheid want je kunt makkelijk een gedeelte invriezen.
Recept van:
Bereidingstijd: 90 min
Personen: 6 personen
Categorieën:
  1. > Voorgerechten - Warm
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Griekenland
Keuken: Mediterrane
Bron: Taverna Ranzo Ionio
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Dolmades van Taverna Ranzo Ionio te bereiden

  1. Was de bladeren en poets ze eventueel met een zacht borsteltje af en laat ze uitlekken.
  2. Haal de binnenkant van de tomaten eruit en rasp de rest fijn (de schilletjes die je overhoud gooi je weg) snipper de ui, hak de dille, munt en de peterselie, doe de knoflook in de knijper.
  3. Meng het gehakt, de (ongekookte) rijst, ui, tomaat, uitgeknepen knoflook, dille, munt, peterselie, zout, peper, paprikapoeder, kurkuma, en curry madras goed door elkaar en zet het een kwartiertje in de koelkast.
  4. Leg op elk wijnblad (nerf naar boven) een bolletje van het gehaktmengsel en rol het als volgt in; vouw de zijkanten over het mengsel naar binnen en rol vervolgens van onderuit naar boven.
  5. Leg de dolmades in een pan goed dicht tegen elkaar aan en maak indien nodig gewoon meerdere lagen.
  6. Druppel er citroensap en olijfolie overheen en giet zoveel (heet) water in de pan dat de rolletjes net onder staan. Leg een bord op de rolletjes zodat ze niet kunnen gaan drijven.
  7. Zet de pan op het vuur en breng aan de kook, draai het vuur laag en laat 30 minuten zachtjes koken.
  8. Haal een dolmade uit de pan om te proeven of de rijst gaar is en haal dan de rolletjes met een tang of een schuimspaan uit de pan.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Er zijn nog geen reacties geplaatst