KookJij

Dolce Siciliana

Dit zijn gefrituurde deeg-pijpjes gevuld met een rijk gevulde zoete ricotta-mix. Het komt oorspronkelijk uit de Siciliaanse keuken, maar wordt in heel Italie gezien als een van de lekkerste nagerechten
Recept van:
Bereidingstijd: 190 min
Personen: 6 personen
Categorieën:
  1. > Nagerechten - Koud
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Italie
Keuken: Europese
Bron: Italiaanse familie en enigszins bewerkt door mij.
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Dolce Siciliana te bereiden

  1. Laat de ricotta gedurende minimaal 8 uur uitlekken.
  2. Meng in de keukenmachine de "00" bloem, suiker, zout en cacao.
  3. Voeg bij een draaiiende machine de boter toe en daarna de marsala en blijf doormengen tot er een bal ontstaat.
  4. Haal die uit de mengkom en leg die op een met bloem bestoven aanrecht en kneed er in ongeveer 7 minuten een elastische bal van.
  5. Wikkel die in keukenfolie en leg koel weg gedurende 1 uur.
  6. Ondertussen gaan we de vulling maken: meng in een grote kom de uitgelekte ricotta met de andere ingredienten en roer dat tot een glad en homogeen mengsel.
  7. Doe de ricotta mix in een spuitzak en knip het topje er van af.
  8. Laat de deegbal een 20 minuten uit de koelkast op kamertemperatuur komen en rol die uit tot een lap van van ongeveer 3 mm dikte. Steek uit die deeglap rondjes van ongeveer 10 cm in doorsnee en houd die soepel tussen twee voctige thedoeken.
  9. Verhit voldoende olie om in te frituren tot 180 graden Celsius.
  10. Om de deegpijpjes te maken gaan we als volgt te werk: We hebben pijpjes  (van hout of metaal) nodig met een doorsnee van 3 cm. Die kwasten we in met olie en vervolgens wkkelen daarover losjes een deeglap. We plakken die aan de uiteinden vast met wat eiwit.
  11. Pijpje + deeg gaan in de frituur tot het deeg een mooie goudbruine kleur heeft gekregen, Die is dan gaar en gereed. We laten dit eerst even wat afkoelen en daarna priegelen we voorzichtig het gefrituurde deeg van het pijpje af. Dit doen we zolang  er nog deegrondjes zijn om te frituren.
  12. Dan vullen we de gefrituurde deegrolletjes met de ricotta uit de spuitzak, strooien nog wat notenhaksel op de uiteneinden en wat poedersuiker over het geheel

Mijn kookverhaal (Jan A van der Hoeden)

We drinken er een glaasje Marsala bij of een ander zoete Italiaanse dessertwijn (bv Vin Santo)
NB: De uitlektijd voor de ricotta is niet meegerekend.
Je kunt eventueel in plaats van ricotta ook mascarpone gebruiken. De smaak is dan wat boteriger.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Er zijn nog geen reacties geplaatst