KookJij

Choucroute Garnie Alsacienne

Echte winterkost, dit stevige gerecht met zuurkool, spek, casselerrib en worstjes. Het is een traditioneel recept en zoals meestal het geval is bij traditionele recepten bestaat er niet één vast recept van maar heeft elke familie wel zijn eigen recept. Ik heb meerdere authentieke recepten bekeken en doorgenomen en zo is mijn versie ontstaan. Franse cuisine maar dan wel met een Duits tintje zoals de meeste dingen uit de Elzas. Gebruik hier het liefst een Riesling (of een andere Elzas wijn) voor want Choucroute wordt altijd in Elzas wijn gekookt. Tegenwoordig wordt het ook vaak in een pan op het vuur gestoofd maar ik heb het in de oven gemaakt want van oudsher werd het in de oven (van de lokale bakker) gemaakt. Serveer er 'zoals het hoort' gekookte aardappelen en mosterd bij, liefst meerdere soorten. Ik heb tegelijk met de worstjes ook nog wat appelschijfjes gebakken om het tamelijk 'zware' gerecht toch een beetje een fris tintje te geven.
Recept van:
Bereidingstijd: 120 min
Personen: 4 personen
Categorieën:
  1. > Hoofdgerechten - Ovenschotels
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Frankrijk
Keuken: Europese
Bron: Eigen recept
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Choucroute Garnie Alsacienne te bereiden

  1. Doe de zuurkool in een vergiet en spoel deze af met water, laat het goed uitlekken en druk eventueel het vocht er uit.
  2. Verhit de boter (of vet) in een casserole (of Braadpan die in de oven kan) en fruit hierin de ui en knoflook.
  3. Blus het af met de wijn en laat het eventjes stoven. Voeg dan de helft van de zuurkool, laurier, jeneverbessen en peperkorrels toe en meng alles goed door elkaar en laat dit nog even zachtjes verder stoven.
  4. Doe in een andere pan een beetje boter en bak hierin het spek en de casselerrib eventjes om en om en leg het vlees op het zuurkoolmengsel, dek het vlees af met de rest van de zuurkool.
  5. Doe de deksel op de casserole en laat het ongeveer 1 ½ uur op 150 graden zachtjes in de oven stoven.
  6. Kook 20 minuten voordat de oventijd om is de aardappelen gaar en laat ze goed uitstomen. en braad de worstjes. (Als je rookworstjes neem hoef je ze alleen op te warmen).
  7. Bak op het laatst de appelschijfjes even snel om en om.
  8. Haal de casserole uit de oven en doe indien nodig alles over op een grote schaal. Leg de zuurkool in het midden en het vlees erbovenop (zuurkoolspek nog in reepjes snijden). De aardappelen en gebakken appel eromheen.

Mijn kookverhaal (Wilmie Willemse)

Serveer er mosterd bij (liefst verschillende soorten). En natuurlijk dezelfde wijn die ook in het gerecht zit.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Er zijn nog geen reacties geplaatst