KookJij

Bigos (Pools koolgerecht)

Een heerlijk bigos (pools koolgerecht) recept uit de europese keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 120 min
Personen: 4 personen
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Polen
Keuken: Europese
Bron:
Kan worden ingevroren: Ja
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Bigos (Pools koolgerecht) te bereiden

Laat de zuurkool uitlekken. Zet de zuurkool met een beetje water op matig vuur. Snijd de wittekool in reepjes. Hak de winterpeen in kleine blokjes. Voeg de kool, winterpeen en tomatenpuree toe aan de zuurkool. Roer de laurierbladeren en de karwijzaadjes door het gerecht. Flink wat gemalen peper, een snufje zout en wat paprikapoeder toevoegen. 30 minuten laten koken. (regelmatig water bij het gerecht) Snijd het varkensvlees en de zuurkoolspek in kleine blokjes. Braad dit samen aan in boter of olie. Voeg het vlees en het spek toe aan het gerecht. Laat het geheel nog 90 minuten sudderen (Langer is beter) . Laat de kool uitlekken in een vergiet. Serveer met aardappelen, puree of maak er een stamppot van. (Er worden ook vaak paddestoelen, allerlei vleessoorten en worsten in het recept verwerkt)

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Hans

Hans zegt:
Lekker joh
dave

dave zegt:
Hoeveel marjolein?
derbyke

derbyke zegt:
Anna :);):p
derbyke

derbyke zegt:
Hallo Rineke, citroen peper (ook wel citroen peper kruiden) is een smaakmaker gemaakt van kristalsuiker citroen schil en gebarsten zwarte peperkorrels. De citroenschil wordt puree met de peper om de citrus olie doordringen in de peper. Dit mengsel wordt vervolgens gebakken en gedroogd en kan worden gebruikt op vlees (vooral kip) en pasta, hoewel oorspronkelijk voornamelijk gebruikt voor vis .

Citroenpeper het algemeen commercieel verkrijgbaar in potjes, maar het kan ook worden zelfgemaakte. In de handel verkrijgbare citroen peper kan ook kleinere hoeveelheden van andere ingrediënten zoals zout , suiker , ui , knoflook , citroenzuur , extra citroensmaak, cayennepeper en andere kruiden . Hopelijk ben je een beetje verder geholpen. Groetjes van ons 3tjes
:);):p
Anna

Anna zegt:
Je kunt de citroenpeper kopen bij de Turkse toko/supermarkt en ik denk ook bij de grotere, beter gesorteerde supermarkt.
Groetjes,
Anna.
KookJij.
rineke

rineke zegt:
Ik heb dit laatst bij iemand gegeten en die verwees mij naar dit recept. Maar... weet iemand wat citroenpeper is? Bij de supermarkt verkopen ze het in elk geval niet.
ton

ton zegt:
Lijkt me lekker, ga ik zeker proberen.
liske

liske zegt:
Kijk eens op Bigos.nl, daar vind je diverse heerlijke Poolse recepten! (waaronder ook verschillende bigos-recepten)
h.boorsma

h.boorsma zegt:
Bigos, ga ik van de week maken.
Groet h.boorsma
Rita

Rita zegt:
Ik heb Bigos gegeten in Hongarije en hebben daar een heerlijke Hongaarse witte wijn bij gedronken. Maar ik ga het zeker een keertje maken want ik vond het heel lekker. De mensen die het klaar hebben gemaakt zijn ook hollandse mensen maar ze wonen al een tijdje in Hongarije.
Hetty

Hetty zegt:
Ik had dit recept een tijdje geleden gemaakt en het was heerlijk!daar bij had ik ook nog rode wijn toegevoegt Vandaag eens proberen met appel:)
christien

christien zegt:
Ik heb vandaag ook bigos gemaakt weer anders dan jullie beschrijven.
Ik heb het recept uit allerhande n.l met rundvlees en rookworst
rode wijn champignonspruimen uien tomatenpuree witte kool en zuurkool laurierblad peper en zout .
sander

sander zegt:
yummiieeeee mijn moeder maakte het, lekkeeeer:):):):):):)
inge4

inge4 zegt:
Annet met hesp en paprika heb ik nog nooit gehoort grt inge:p
renio

renio zegt:
Hallo, allemaal het is lang geleden dat ik iets heb geschreven maar vandaag weer bigos gemaakt alhans het staat te pruttelen,woensdag of donderdag weer smullen, ik heb een andere variant gemaakt wel met paddestoelen heerlijk vers hier uit bos gehaald in Twente, en met gedroogde pruimen die doe ik er woensdag bij, ja je leeste het goed mijn bigos pruttelt ongeveer 48 uur, totaal(het staat uit als ik werk)geduld slow cooking is the best voor bigos. smacznego oftewel eet smakelijk!!!;)