KookJij

Vispotje uit Sichuana

Voor ons westerlingen ligt Oud en Nieuw al weer een poosje achter ons. De Chinezen vierden hun Nieuw Jaar 2016 op 8 februari jongstleden (jaar van de aap). En op hun Nieuw Jaar is vis een traditioneel gerecht. Het woord vis in het Chinees is "yu" en dit heeft de zelfde klank als het woord voor welvaart en rijkdom. En als een Chinees iets goeds wil wensen tot een medemens dan wenst hij die een "lang leven, welvaart en rijkdom" toe. Maar de binding tussen vis en Nieuw Jaar voor de Chinezen is duidelijk. Dit is dan een traditioneel gerechtje voor het nieuwe jaar. Het niet aangepaste recept vertoont meer pepers. De Sichuan-keuken is zeer scherp!
Recept van:
Bereidingstijd: 75 min
Personen: 4 personen
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: China
Keuken: Oosterse
Bron: Familie
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Vispotje uit Sichuana te bereiden

  1. Doe de plakjes vis in een kom met de rijstazijn en de maizena en het zout. Werk goed, maar voorzichtig door elkaar en laat minimaal 15 minuten staan.
  2. 2.Verhit in een wok 2 eetlepels rijstolie en wok de kaneelpijpjes, knoflook, gember en het witte gedeelte van de lentuien tot ze heerlijk gaan geuren. Doe er dan bij de helft van de Sichuaanse peperkorrels en gedroogde chili's en roer dat goed door.
  3. Voeg dan toe de Pixian doubinjiang pasta en roer dat ook goed door de preu en laat eventjes doorfruiten.
  4. Dan er bij doen de gesnipperde selderij, chinese kool en paddestoelen. Roer goed door.
  5. Voeg net zoveel water toe dat het zaakje bijna onder staat (± 1/2 liter) en laat dit geheel een dertigtal minuten koken. De groentes moeten dan zacht zijn geworden.
  6. Doe dan de vis er bij en laat al roerend (voorzichtig) 2 minuten koken.
  7. Ondertussen in een apart pannetje nog eens 2 eetlepels rijstolie verhitten en daarin aanfruiten de rest van de Sichuaanse peperkorrels en gedroogde chilipepeprs.
  8. Dien het gerecht op met witte rijst en schep over rijst met gerecht de Sichuaanse-peper-korrel met gedroogde-chilpeper-mix en strooi daarover de snippers groene delen van de lenteuien.

Mijn kookverhaal (Jan A van der Hoeden)

***Het oorspronkelijke gerecht wordt gemaakt met een hele vis waar alles nog op en aan zit (wel geschubd). We gebruiken de westerse bleekselderij, aangezien de Chinese selderij vaak niet is te krijgen in de TOKO. Kies wel een toko uit, waar chinezen kopen.
We drinken hierbij jasmijn- of gemberthee, koud bier of een iets zoete Gewurztraminer of Riesling.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Er zijn nog geen reacties geplaatst