KookJij

Tomatensoep, warm en koud een traktatie

Een heerlijk tomatensoep, warm en koud een traktatie recept uit de hollandse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 50 min
Personen: 4 personen
Categorieën:
  1. > Soepen - met Groente
  2. > Soepen - Koude
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Nederland
Keuken: Hollandse
Bron: Eigen recept
Kan worden ingevroren: Nee
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Tomatensoep, warm en koud een traktatie te bereiden

Maak de basissoep bijvoorbeeld door aan 1 potje (340 ml) kippenbouillon (kip eruit gezeefd) 1 potje water, 2 à 3 eetlepels ketchup en 3 blikjes gepelde tomaat met het sap toe te voegen (na de tomaten geprakt en de kroontjes eruit gehaald te hebben). Laat de soep circa 20 min. zachtjes koken en pureer deze zo gewenst tot een wat gladdere soep. Maak intussen de balletjes. Meng het gehakt goed met een rauw ei, wat paneermeel en wat zout en draai er balletjes van. Gril de balletjes tot ze er wat gebruind uit zien en laat ze maar koud worden. Snijd de groene paprika en de bleekselderij in kleine stukjes en kook deze circa 7 min. voor.
Snijd rode paprika, ui, lente-uitjes, bieslook en ananasschijven in kleine stukjes en voeg deze ingrediёnten met de voorgekookte groenten en eventueel de pompoenpitten aan de basissoep toe. Laat de soep circa 20 min. zachtjes koken. Is de soep naar smaak en zijn de ingrediёnten gaar genoeg naar je zin, voeg dan de taugé, de helft van de balletjes, een flinke scheut ananassap, een scheut ketjap,kerriepoeder en een paar druppeltjes tabasco toe. De ander helft van de balletjes gaat de koelkast of de vriezer in. Met crème fraîche ten slotte kan je van de tomatensoep gemakkelijk een tomatenroomsoep maken.

Mijn kookverhaal (ruud thunnissen)

De bereidingswijze van een basistomatensoep is in vele recepten op internet terug te vinden, ook met verse tomaten en ook met groenten- of vleesbouillon in plaats van kippenbouillon. De tomatenbasissoep zoals in dit recept kort beschreven is gemakkelijk te maken, smaakt erg goed en is daarmee een prima basis voor verdere (experimentele) invullingen van je eigen tomatensoep. Op het Kookjij-recept van Tania Heeren van tomatenroomsoep zag ik voor het eerst dat je soepballetjes ook anders kunt bereiden dan door koken. Vooral in een wat heldere soep zien de balletjes gebakken of gegrild er smakelijker uit dan gekookt.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Er zijn nog geen reacties geplaatst