KookJij

Schouder Sucade met een Ponzu Saus

Wanneer je de schouder-sucade ontdoet van zijn grote middelste zeen krijg je een mooi mals stukje werkvlees (kauwvlees). Je kunt ook gebruiken de diamanthaas (=jodenhaas), de longhaas (onglet) en de vinkenlap (bavette). Je kunt de ponzu saus zelf maken (zie aldaar) of kant en klaar in een flesje kopen. Ponzu saus is een saus cq dressing uit Japan met als basis een vis-wier bouillon, afgemaakt met het sap van de japanse yuzu (citrusvrucht). Waarom deze onbekende rare stukken vlees, zult U denken : Welnu, deze vreemde rare stukken vlees zijn wel even flink wat goedkoper dan biefstuk en ossenhaas en zeker even smakelijk. Je moet effen wat meer kauwen, dat is alles.
Recept van:
Bereidingstijd: 40 min
Personen: 4 personen
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Japan
Keuken: Oosterse
Bron: Familie
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Schouder Sucade met een Ponzu Saus te bereiden

  1. Mix de Ponzu saus met de ui, knoflook, peen en daikon tot een dikke lobbige dipsaus.
  2. Wrijf het vlees goed in aan alle kanten met de olie en daarna met een peper-zout-mix.
  3. Strooi daarna de thijm en rozemarijn op het geprepareerde vlees en druk ahw de kruiden in het vlees.
  4. Leg dan het vlees gedurende ± 4 minuten op beide zijden onder de grill. Waarschijnlijk is het vlees dan al goed (medium rare), anders nog even wat langer onder de grill, maar wel aan beide zijden even lang. Als het vlees medium-rare voelt is het OK.
Geef er gestoomde rijst bij en een groene salade.Mijn kookverhaal (Jan A van der Hoeden)

We drinken hierbij een goed glas rode wijn.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Jan A van der  Hoeden

Jan A van der Hoeden zegt:
Hallo Gonda,
Hilde heeft zojuist een definitie gegeven van Ponzu-saus. Ik heb er ook een recept van (ietsje anders) in dit kookboek.
Verder is bij veel toko's Ponzu-saus te koop kant en klaar in een flesje.
Jan A.
Hilde Dumont

Hilde Dumont zegt:
Hallo Gonda ben even gaan googelen, Ponzu is de Japanse benaming voor een saus gemaakt door mirin (Japanse rijstewijn) samen met rijstazijn, gedroogde tonijn flakes (bonito flakes) en zeewier te laten sudderen op een laag vuur.
Nadat alle smaken goed in elkaar zijn getrokken wordt het mengsel gezeefd en op smaak gebracht met Aziatische citrusvruchten als yuzu, sudachi, daidai, kabosu of citroen.
Het resultaat is een friszurige smaakmaker die veelal bij (gedeeltelijk) rauwe vis- en vleesgerechten wordt geserveerd. Naast dat het al een sterke smaak op zichzelf heeft, wordt het vaak gemengd met sojasaus. Dit resulteert in een donkere ponzu, genaamd shoyu of ponzu shoyu. Hopelijk heb ik je een beetje verder kunnen helpen. Groetjes Hilde KookJij
GONDA

GONDA zegt:
Wat is ponzu?