KookJij

Schorseneren met een botersausje

Een heerlijk schorseneren met een botersausje recept uit de hollandse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 40 min
Personen: 4 personen
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Nederland
Keuken: Hollandse
Bron: www.coquinaria.nl/Christianne Muusers
Kan worden ingevroren: Nee
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Schorseneren met een botersausje te bereiden

Zet de schorseneren op met zoveel water dat ze helemaal bedekt zijn, en doe er een klont boter in. Breng aan de kook en laat een kwartiertje tot twintig minuten zachtjes koken. Door de boter, die vet is en daarom op het kookvocht drijft, worden de schorseneren tijdens het koken luchtdicht afgesloten. Zo blijven ze mooi wit.
Giet de groenten af maar vang het kookvocht op.
Meet een kwart liter van het kookvocht af en doe dit in een steelpannetje, Breng weer tegen de kook aan en doe de beurre manié er in kleine stukjes bij terwijl je klopt met een garde. Warm vijf minuten door, maak op smaak af met zout, peper, nootmuskaat en peterselie. Leg de schorseneren in de saus om ze weer te verwarmen.
Serveren.
Meteen. Bij deze saus vind ik gekookte aardappelen het lekkerst. En omdat het winter is, lekker gebakken bloedworst met appel erbij.

Mijn kookverhaal (Gerda Lamers)

Ik heb dit recept letterlijk overgeschreven maar heb de geschilde schorseneren bewaart in water waaraan ik een scheut azijn heb toegevoegd., de pan wordt niet bruin en de schorseneren blijven wit. Ik heb dunschiller en mesje gebruikt, werkt erg gemakkelijk.
Persoonlijk vindt ik 500 gram voor 4 personen te weinig, ik had een kilo (3 personen) en dus wat over. Een volgende keer reken ik 250 gram per persoon.
Het valt onder de vergeten groenten maar ik ben blij dat ik het gevonden heb. Dit is echt een heerlijk recept. Wij hebben er aardappeltaart en braadworst bij gegeten.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

rob van steensel

rob van steensel zegt:
Schorseneren recept en tip was eerst de groente goed onder de kraan, nog niet gaan schillen, snij vervolgens de schorseneren in grote stukken van 10cm, kook deze 7 minuten, verwijder nu eenvoudig onder een zacht lopende kraan het zwarte velletje dit ter voorkoming van rode henna achtige vlekken op je handen snij nu de schorseneer in kleinere delen 4 cm en kook daarna nog gemiddeld 4 minuten tot bijt gaar [ROERBAKKEN met gember stukjes/siroop of met een lekkere lichte blauw schimmel kaas bij de blauw schimmel deze pas bijvoegen op het laatste moment door roeren/smelten en direct opdienen smakelijk!!
recept van landwinkel nieuw slagmaat Utrecht
slaatje

slaatje zegt:
Hoi Hans, ik heb op aanraden latex handschoenen aangedaan en het schillen ging heel gemakkelijk onder de kraan. Je moet dit echt proberen, is super. O ja, het uierboord hé, ik denk er nog steeds met veel plezier aan terug. Groetjes Gerda ;):p:D:)
hns

hns zegt:
Hi Gerda, Ik ben maar een leek op dit gebied, maar heb gehoord dat als je schorseneren eerst kookt, in de schil, ze daarna erg makkelijk te schillen zijn. Graag commentaar. Grten Hans de Vos:):)
PS Ik lees bij de reacties weer iets over uierboord, nog niet vergeten he, leuk!
fabita

fabita zegt:
Hai Anna, laat je het weten als je het gegeten hebt?:p
Anna

Anna zegt:
Gerda, je bent me er eentje, hihi:p:p
Flavia, toch maar eens de menukaart bestuderen als ik weer naar Tenerife ga, nog nooit gezien of gegeten, heb inderdaad wel eens gehoord dat het een delicatesse zou zijn, brrr...:p:p:?:?
fabita

fabita zegt:
Heb uierboord opgezocht. Die hoef je in ieder geval niet op te sturen voor me. Och, in Spanje eten ze criadillas (stierenballen). Schijnt heel lekker te zijn, maar ik hoefde ze niet te proeven.Prettige avond en morgen ook een fijne dag.;)
fabita

fabita zegt:
Klinkt niet erg lekker. Zal ik opzoeken.:p
truitje

truitje zegt:
Als het niet lukt om schorseneren te kopen kan ik misschien wel wat sturen. Dat lukt wel, is ook eens gelukt met uierboord. Zoek gebakken uierboord en je kunt lachen. Dat is echt een verhaal apart. :D:D:D Groetjes Gerda :p:p:p:p
fabita

fabita zegt:
Ha fijn, Gerda. Zal ik maken, maar moet nog schorseneren vinden. Appie heeft ze niet bij ons en de weekmarkt hier stelt niks voor. Ik laat het je weten.:p