KookJij

Pastitio (Griekse pasta-gehakt met bechamelsaus)

Met pastitio (pasticcio) wordt enerzijds bedoeld een buisvormige lange pasta-vorm uit Griekenland en anderzijds een lasagna-achtig gerecht (dus opgebouwd in lagen) van pasta-gehakt-béchamelsaus.
Recept van:
Bereidingstijd: 180 min
Personen: 6 personen
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Griekenland
Keuken: Balkan
Bron: Familie
Kan worden ingevroren: Nee
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Pastitio (Griekse pasta-gehakt met bechamelsaus) te bereiden

1).Kook de macaroni volgens de regelen der kunst al dente gaar.Dan snel afgieten en weer in de kookpan terug doen.
2).De bruin gesmolten boter bij de macaroni doen en goed doorroeren en parfumeren met de nootmuskaat,Parmezaan,zeezout en peper.
3).De geklutste eieren er dan doorroeren.Zet nu even apart.
4).Nu in de boter de ui en de knoflook aanzweten en dan het vlees rullen en bruinen.
5).Dan het tomatenconcentraat,bouillon,wijn,kaneel en andere kruiden peterselie,zeezout en peper toevoegen naar smaak en goed doorroeren tot een homogeen mengsel.Breng voorzichtig aan de kook en roer.
6).Deksel op de pan doen en 30 minuten op een zo laag mogelijk vuurtje laten doorsudderen
7).Dan beginnen we aan de bechamel : boter smelten,bloem er door roeren en door laten koken,zodat de bloem goed gaart.
8).De melk er bij gieten en al roerend aan de kook brengen,
9).Nootmuskaat,zeezout en peper toevoegen en door roeren..
10).Van het vuur halen en 5 minuten laten afkoelen en vervolgens de eidooiers er goed doorroeren
11).Van deze saus een half kopje (=125 cc) afmeten en dat door het vleesmengsel roeren.
12).We pakken nu een grote schaal,zeg maar 35 cm in doorsnee en 10 cm hoog en leggen op de bodem eerst een laag macaroni (de helft).Hierbovenop doen we het vleesmengsel en dat dekken we dan af met de rest van de macaroni.
13).Dit toppen we af met de bechamelsaus.waarover we nog wat kaas strooien.
14).Dit geheel gaat een uur in de oven,waarna het 10 minuten mag rusten,voordat we het gerecht op de borden doen.

Mijn kookverhaal (Jan A van der Hoeden)

We proberen er mooie hoge vierkantjes van te snijden.
Je kunt hierbij een stevige houtgelagerde witte bij drinken of een roséwijn of een lichte rode wijn.
Een goede Lambrusco doet het er goed bij.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Jan A van der  Hoeden

Jan A van der Hoeden zegt:
Hallo Matt,
Dank voor je evaluatie. Ik heb een paar typo'tjes verwijderd, waaronder de afmetingen van de ovenschaal. Diameter moet zijn 35 cm met een hoogte van 10 cm, dan heb je een ovenschaal van ruim 3 liter inhoud en dat moet voldoende zijn.
Het is juist de bedoeling dat het gerecht een smaak heeft van nootmuskaat-kaneel-kruidnagel, dat is één van de essenties.
Toplaag van het gerecht is niet de pasta, maar de béchamelsaus, waarin de kaas zit versmolten. Aanbranden valt wel mee. Anders doe je het tweede half uur een alu folietje over de schaal.
Als je googled op "Pastitio" zul je zien dat de samenstelling van bovenstaand gerecht niet veel verschilt met die van de computer. Sorry, maar mijn nicht maakt het zo.
Jan A.
Matt

Matt zegt:
Sorry maar dit is echt één van de slechtste recepten die ik tot nu toe ben tegengekomen. De ingrediënten waren veel te veel voor een flinke ovenschaal van de gegeven afmetingen en de toplaag (pasta) verbrandt dus simpelweg. De 750 ml melk voor de bechamelsaus was ook vééél te veel en het maken van een bechamelsaus is ook nogal karig uitgelegd. Een gecorrigeerde versie is wenselijk (moet er echt zoveel nootmuskaat in?).