KookJij

Gulai = Kari = Keri =

Ons woord "kerrie" komt van het Engelse woord "curry". Het Engelse woord "curry" komt weer van het Tamil-woord "Kari" of "keri". Het zijn allemaal mengsels van specerijen, de een wat scherper dan de ander. Er bestaat dan ook geen exact - definitiefrecept voor kerrie. Elke huishouding heeft zogezegd zijn eigen recept. Het volgende recept moet dus worden opgevat als een mogelijkheid.
Recept van:
Bereidingstijd: 70 min
Personen: 6 personen
Categorieën:
  1. > BBQ & Grillen - Sauzen
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Indonesie
Keuken: Oosterse
Bron: Familie
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Gulai = Kari = Keri = te bereiden

  1. Doe in de beker van ede keukenmachine de uien, knoflook, gember, lomboks, ketumbar, djinten, venkel, kunyit, kruidnagel, kardemomkemiri (en optioneel fenegriek en cayennepeper) en desnoods een eetlepel rijstolie en draai daarvan een pasta.
  2. Verhit in een wadjan of pan met dikke bodem de eetlepels rijstolie en fruit daarin aan de boemboe. en blijf goed doorroeren.
  3. Wanneer de inhoud van de wadjan sterk gaat geuren en het geheel wat zachter begint te worden, (na zo'n 15 - 20 minuten), dan gaat er bij de sereh, kaneel en de blaadje poeroet.
  4. Dit bakken we nog eens 5 - 7 minuten (blijf omroeren).
  5. Nu gaat er bij de 1 kg kip of 1 kg vlees of 1 kg grote garnalen of 1 kilo groentes en bak dat 8 - 10 minuten.
  6. Tenslotte gaat de santen er bij en we brengen dat aan de kook. We laten nu kip, vlees, garnalen of groentes hierin garen en zijn dan klaar voor het opscheppen.

Mijn kookverhaal (Jan A van der Hoeden)

We drinken hierbij Jasmijnthee, bier of een niet al te droge wijn >Een rode bij vlees gerechten en wit bij de andere gerechten.
Hoe scherper het gerecht is des te zoeter mag de wijn zijn.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Er zijn nog geen reacties geplaatst