KookJij

Gefermenteerde chilisaus

Een heerlijke chilisaus gemaakt met gefermenteerde pepers.
Recept van:
Bereidingstijd: 45 min
Personen: 10 personen
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Nederland
Keuken: Europese
Bron: Eigen recept
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Gefermenteerde chilisaus te bereiden

  1. Verwarm het water en roer het zout er door zodat het zout oplost. Zodra het zout opgelost is, haal de pan van de warmtebron en laat dit afkoelen.
  2. Snij alle pepers in grote stukken (zaden kan je laten zitten, wil je minder pittig, verwijder dan de zaden.), snij de ui en wortels ook in grote stukken, snij de knoflook door de helft.
  3. Doe dit goed gemixt in het emmertje, laagje voor laagje is ook een optie.
  4. Giet het pekelwater er bij en zorg dat de pepers onder het water staan. (Als de pepers gaan "drijven" dan kan je er een bordje of plastic zakje gevuld met water op leggen).
  5. Doe de deksel op de emmer en zet de emmer weg op een donkere plek.
  6. Na een dag of 14 zou je de pepers kunnen pureren in de keukenmachine tot een saus. Doe dit als volgt
  7. --------
  8. Giet het pekelwater in een aparte bak of kan. 
  9. Doe de pepers in de keukenmachine, voeg een flinke scheut appelazijn toe en vervolgens een scheut pekelwater. 
  10. Pureer de pepers tot een saus ontstaat, je kan zelf bepalen of je het grof wil hebben of juist niet. Wil je de saus wat dunner hebben, voeg dan nog wat pekelwater en/of appelazijn toe.
  11. Als je klaar bent, doe je het mengsel in een schone pot of fles.

Mijn kookverhaal (Harry Löhr)

De saus is enkele maanden houdbaar in de koelkast.
Het overige pekelwater kan goed gebruikt worden in bijvoorbeeld een dressing.
Indien je een afgesloten emmer of pot gebruikt, kan je het beste af en toe even de deksel open doen. Omdat de pepers fermenteren ontstaat er druk in de emmer/pot.
Als je niet zoveel wil maken, dan kan je het recept natuurlijk naar behoren aanpassen.
Met het bovenstaande recept heb je zo'n 2,5 liter saus.
Ik heb zelf een emmertje met een waterslot gebruikt.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Er zijn nog geen reacties geplaatst