KookJij

Fazant met Rode Wijnsaus

Meestal is het Fazant met zuurkool en aardappelpuree. Deze keer eens wat anders: We geven er een rode wijnsaus bij, gebakken aardappeltjes met een citrustoets en een paddenstoelen-mix.
Recept van:
Bereidingstijd: 90 min
Personen: 4 personen
Categorieën:
  1. > Hoofdgerechten - Wild
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Nederland
Keuken: Hollandse
Bron: Jan A.
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Fazant met Rode Wijnsaus te bereiden

  1. We gaan eerst de saus maken: Fruit de sjalotten en de knoflook aan tot ze zacht zijn geworden en voeg dan toe de wijn en de fond. Breng aan de kook en voeg toe de suiker, de takjes thijm en rozemarijn en de jam met een scheutje citroensap. Kook dit even door, tot de helft is weggekookt. Haal van het vuur en zet met deksel weg.
  2. Kook de in vieren gedeelde aardappeltjes in weinig water (ze mogen net onder staan) in 10 à 12 minuten gaar en laat ze iets afkoelen.
  3. Doe er dan de olijfolie bij, de eetlepel citroensap en de peterselie en roer goed, maar wel voorzichtig door elkaar. Verdeel de aardappeltjes over een ingevet bakblik en zet klaar om in de oven te zetten.
  4. Vlak voor het opdienen bakken we de filets in wat roomboter in 6 à 7 minuten gaar (halverwege omdraaien) op redelijk hoog vuur.
  5. Ondertussen hebben we de aardappeltjes al in de oven gezet die op 200 graden Celsius stond. In ±25 minuten worden die goudbruin gebakken in de oven.
  6. De gebakken fazantenfilets staan ingepakt in alu-folie te rusten.
  7. We verwarmen de saus en van het vuur af kloppen we de klontjes boter er door.
  8. Wanneer alles zowat klaar is zetten we de paddestoelen op in de pan welke werd gebruikt voor de filets en op hoog vuur bakken we de paddestoelen aan en laten we ze vocht verliezen.
  9. Verdeel de filets, de aardappeltjes en de paddestoelen over de voorverwarmde borden en geef er apart de wijnsaus bij.

Mijn kookverhaal (Jan A van der Hoeden)

Het eenvoudigst is het om dezelfde wijn te schenken als die welke werd gebruikt voor de wijnsaus. Er zijn echter ook enkele andere opties; een droge kabinett of spätles Riesling, een Elzasser Pinot Gris, een Beaujolais of een lichte Italiaanse Barbero.
Ook een mooie Rosé wijn is zelfs nog mogelijk. Mijn eigen voorkeur gaat uit naar een Riesling Spätlese Trocken van een VDP huis.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Er zijn nog geen reacties geplaatst