KookJij

Erwtensoep à la mama

Een heerlijk erwtensoep à la mama recept uit de hollandse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 180 min
Personen: 4 personen
Categorieën:
  1. > Soepen - met Vlees
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Nederland
Keuken: Hollandse
Bron: Mama
Kan worden ingevroren: Ja
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Erwtensoep à la mama te bereiden

Breng het water met de afgespoelde spliterwten aan de kook. Schil de knolselderij en snij hem in kleine blokjes. Schil de winterwortel en snij deze ook in kleine blokjes. Hetzelfde met de aardappels en voeg dit alles bij het water en de erwten. Blijf dit regelmatig doorroeren, om aankoeken te voorkomen. Snij de speklapjes in stukjes en van de karbonades het bot verwijderen en ook in stukjes snijden en in de pan erbij doen. Laat dit ongeveer 2 1/2 a 3 uur onder regelmatig doorroeren zachtjes koken. Voeg op het laatst de gesneden prei en peterselie toe.
Kruiden naar smaak.

Mijn kookverhaal (Annemien )

Mijn moeder maakt deze soep altijd al jaren! Sinds kort heb ik van haar het recept gekregen, heerlijk tijdens deze koude dagen!

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Gerard van der Leeuw

Gerard van der Leeuw zegt:
Heerlijk, maar zeker het vlees niet eerst grillen, maar er bouillon van trekken, anders is alle smaak naar de vaantjes. En in La douce France bestaat wel degelijk roggebrood, al is het wat anders dan hier.
Maison Salvard

Maison Salvard zegt:
Van het vlees, ben ik met je eens! Ik ga het vandaag maken, ook wil ik het vlees eerst grillen, wat Joke schreef! Ben benieuwd of onze Franse vrienden het lekker vinden... En op zoek naar Roggebrood hier in France.
Liske

Liske zegt:
Het lekkerste is, om het bot van het vlees gewoon mee te trekken en later te verwijderen. Ik heb een snelkookpan en voordeel daarvan is, behalve dat het in 40 minuten klaar is, dat de groenten heel blijven (is mooier voor de kleur) en dat de boel niet aankoekt! Als de druk eraf is: vlees eruit en snijden en terug erin, een keer doorroeren en evt. op smaak maken en klaar!;)
maisonsalvard

maisonsalvard zegt:
'pois cassés'
Anno Schaeffer

Anno Schaeffer zegt:
Hoe heten spliterwten in het Frans?
Huub

Huub zegt:
Eindelijk weer een erwtensoepseizoen - Nederland op z'n best!!
Mijn versie: Gehakte selderijblaadjes i.p.v. peterselie plus een blokje paddestoelenbouillon.
Ga nu op jacht naar een selderijknol.:)
mien

mien zegt:
Dit is ook mijn recept voor erwtensoep. Heerlijk!
Joke

Joke zegt:
Als je de speklappen en varkensvlees eerst op de grill legt smaakt het net voor mij iets lekkerder.;)
bametz-saffrie

bametz-saffrie zegt:
Misschien een leuke variatie: maak deze erwtensoep eens van tauge (mung) boontjes. In de toko en soms in de biologische winkel is het te krijgen;het staat ook bekend als katjang-idjo.Volg de bereidingswijze zoals je gewend bent;deze soep is licht verteerbaar en je hebt dus niet zo'n last van darmgassen.(maar dat zal met soep gemaakt van spliterwten niet bij iedereen van toepasssing zijn).:D
Yvonne

Yvonne zegt:
Op de winterpeen na maak ik hem ook al jaren zo. De prei gaat er bij mij het laatste uur bij. Ook van mijn moeder geleerd. ;)
rientje

rientje zegt:
Heerlijk bedankt ;)