KookJij

Cassata alla siciliana (cassata-ijs met bigarreaux)

Een heerlijk cassata alla siciliana (cassata-ijs met bigarreaux) recept uit de europese keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 30 min
Personen: nvt personen
Categorieën:
  1. > Taarten, gebak & ijs - ijs
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Italie
Keuken: Europese
Bron: Blue Band boekje: Nagerechten
Kan worden ingevroren: Ja
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Cassata alla siciliana (cassata-ijs met bigarreaux) te bereiden

1. Het is beter als je de cakevorm en de eetlepel eerst een tijdje in de vriezer zet, dan zijn ze ijskoud als je gaat beginnen.
2. Bekleed de binnenkant van de cakevorm in de lengte en in de breedte met huishoudfolie, maar ook zó dat er aan alle kanten een deel van de folie naar buiten hangt.
3. Bestrijk of bekleed met de eetlepel (of je vingers) de bodem en de 2 lange zijkanten van de cakevorm met een laag vanille-ijs, van ong 1,5 a 2 cm.dik. Strijk het wat glad en zorg dat het overal met ijs bedekt is.
4. Bedek het luchtig met de huishoudfolie en zet de vorm voor minstens 1/ 2 uur in de vriezer.
5. Breng nu een 2de laag met chocolade-ijs aan op de vanillelaag, ongeveer even dik. Strijk deze laag ook wat vlak en zet de vorm weer in de vriezer voor 1/ 2 uur.
6. Snij intussen de bigarreauxvruchtjes in 2 of 3 plakjes, de sucade indien nodig wat kleiner en de oranjesnippers ook. Leg ze in een kom en giet er de marasquin op, goed roeren en laat alles ook 1/2 uur weken.
7. Klop het eiwit stijf terwijl je geleidelijk 50 gram suiker toevoegt. Als het wat schuimig wordt de pan met het eiwit in de pan met heet water op het vuur zetten en blijven kloppen tot het eiwit enigszins taai is.
8. Haal de pan van het vuur en blijf kloppen tot het eiwit enigszins koud is geworden.Even wegzetten.
9. Klop de slagroom stijf.
10. Roer de vruchtjes door het eiwit. (als het nodig is overtollige likeur weggooien)
11. Schep nu het eiwitschuim met de vruchtjes door de stijfgeslagen slagroom en vul hiermee de cakevorm en strijk de bovenkant glad.
12. Vouw de overhangende huishoudfolie over de vulling ( niet in de vulling drukken). Doe nog een stuk folie over de hele cakevorm (of pak de vorm in in alufolie) en zet die dan in de vriezer voor minstens 5 uur of tot je het ijs gaat serveren.
13. Je kunt de cassata aan de folie van de zijkanten omhoog trekken zodat die wat loskomt van de cakevorm, maar niet eruit halen. De folie dan helemaal terugslaan, een langwerpige schaal op de cakevorm zetten en het geheel omkeren. Folie verwijderen.Indien nodig de bovenkant met een warm mes gladstrijken.Versier het ijs met slagroom en/of vruchtjes. Snij het in plakken met een mes dat in warm water is gedoopt.

Mijn kookverhaal (Flavia Vasco de Sousa)

Onze Appie had geen oranjesnippers. Ik heb daarom wat extra bigarreaux en sucade gebruikt.
Vroeger maakte ik vaak bombes en ook deze cassata heb ik verschillende keren gemaakt. Ik vind het altijd een leuk werkje en echt niet moeilijk. Het ijs kun je natuurlijk ook eerst zelf maken.
Je hoeft echt niet telkens na 1/2 uur het ijs aan te brengen, je kunt er als je wilt zelfs een paar dagen over doen, als je de hele vorm maar goed afdekt of inpakt in bijv.alufolie.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Er zijn nog geen reacties geplaatst