KookJij

Base Genep Bali, Balinese basis bumbu van de Balinese kookles

Deze basis kruiden en specerijen-mix (pasta) leerde ik als eerste om te maken op de kookles in Bali. (Jambangan Bali Cooking Class). Het is een eeuwenoud recept voor een kruiden- en specerijenmix die in vele Balinese gerechten gebruikt wordt. In Bali kun je het zelfs kant-enklaar op de meeste markten kopen. Hier in Nederland hebben we het geluk dat je eigenlijk alle ingrediënten zonder moeite in elke toko wel kunt vinden. Soms hebben ze niet alle ingrediënten vers in huis (zoals bijvoorbeeld; kentjoer/kencur, galangal en kurkuma) maar dan hebben ze het vaak wel uit de vriezer of als poeder. Je kunt de zelfgemaakte mix makkelijk bewaren in een dichte pot in de koelkast (2 weken, of in de diepvries (enkele maanden). Hierbij is het makkelijk om een ijsblokjesbakje te gebruiken, 1 blokje is ongeveer gelijk aan 1 eetlepel.
Recept van:
Bereidingstijd: 20 min
Personen: 0 personen
Categorieën:
  1. > Sauzen & dressings - Koud
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Indonesie
Keuken: Oosterse
Bron: Jambangan Bali Cooking Class (zelf vertaald, aangepast, gemaakt en gefotografeerd.)
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Base Genep Bali, Balinese basis bumbu van de Balinese kookles te bereiden

  1.  Maak de sjalotten, knoflooktenen, kentjoer, galangal, gember en kurkuma schoon en snijd het fijn. Hak de kemirie noten en voeg het samen met de trassi toe aan het geheel.
  2. De authentieke wijze is om het met een vijzel fijn te maken maar je kunt ook gewoon een keukenmachine of staafmixer gebruiken.
  3. Maak de korianderzaadjes, zwarte peperkorrels, kruidnagels en nootmuskaat eerst fijn in een vijzel en voeg het dan toe aan de pasta.
  4. Verhit de kokosolie in een pan en fruit hierin de pasta. Voeg het gekneusde citroengras, salamblaadjes, palmsuiker en witte peper (eventueel zout) toe laat het geheel enkele minuten pruttelen op een klein vuurtje tot het geurig is.
  5. Bewaar het in een dichte pot in de koelkast of vries een gedeelte in. 

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Er zijn nog geen reacties geplaatst