KookJij

Aubergineschotel met gehaktballetjes en kaas (Kikikeli)

Deze stevige ovenschotel die bestaat uit gehaktballetjes onder een laag aubergine en kaas is heerlijk nu het weer wat kouder wordt. Hou de bijgerechten simpel zoals (Griekse) gebakken aardappelen en een groene salade want de schotel zelf heeft verder niet veel meer nodig.
Recept van:
Bereidingstijd: 60 min
Personen: 4 personen
Categorieën:
  1. > Hoofdgerechten - Ovenschotels
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Griekenland
Keuken: Mediterrane
Bron: Kookboek de Griekse eilanden/ het een en ander aangepast, in eigen keuken, gemaakt, gefotografeerd en gegeten
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Aubergineschotel met gehaktballetjes en kaas (Kikikeli) te bereiden

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden C.
  2. Snijd de aubergine in plakken van ½ cm. Bestrijk een bakplaat met olie en leg de plakken hierop. Bestrijk de bovenkanten met olie en strooi er een beetje zout over. Bak de aubergine ongeveer 15 minuten tot de plakken zacht en bruin zijn. Keer ze tussendoor een keer om. Zet apart.
  3. Maak intussen de gehaktballen. Halveer de ui en snipper deze fijn. Hak 1 teentje knoflook fijn. Meng het gehakt, de ui, knoflook, zout, peper, munt en peterselie goed met de handen door elkaar. Maak van dit mengsel 16 tot 18 ballen.
  4. Verhit olie in een pan en bak hierin de ballen rondom bruin, keer ze regelmatig. Haal de pan van het vuur en zet apart.
  5. Maak de saus: snipper de overgebleven ½ ui fijn en doe hem met wat olie en een snufje zout in een pan. Fruit dit 5 tot 10 minuten tot glazig (niet bruin) Voeg de gehakt knoflook toe en bak deze nog 2 minuten mee. Voeg de tomatenpuree toe en roer 2 minuten. Giet de azijn erbij en roer nog 1 minuut. Doe tenslotte de passata en oregano erbij en breng op smaak met peper en zout. Laat de saus nog 5 minuutjes zachtjes pruttelen.
  6. Verdeel de gehaktballen over de bodem van een ovenschaal. Snij een halve bol mozzarella in stukjes en verdeel die tussen de gehaktballen. Giet de helft van de saus erover en leg daar de aubergine plakken overheen. Giet de rest van de saus erover. Snij de rest van de mozzarella in plakken en verdeel die over de saus. Rasp de Gruyère erover.
  7. Zet de schotel 15-20 minuten in de oven tot de kaas gesmolten en goudbruin is en borrelt.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Er zijn nog geen reacties geplaatst