Recept
« Terug naar recepten
Asperge crèmesoep met roomijs
PT60M
Asperge crèmesoep met roomijs
Een heerlijk asperge crèmesoep met roomijs recept uit de hollandse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Marijke Geurts
Bereidingstijd:
60 min
Personen:
20 personen
Categorieën:
- > Soepen - met Groente
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
5
0
3
Herkomst:
Nederland
Keuken:
Hollandse
Bron:
eigen kookclub
Kan worden ingevroren:
Nee
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Asperge crèmesoep met roomijs te bereiden
Roomijs met hamsnippers:
doe de eierdooiers met de basterdsuiker in een kom en klop met een handmixer tot een stevige schuimige massa
voeg de room met de melk toe en klop tot een mooie emulsie
schenk het mengsel in de ijsmachine en draai ca. 8 min.
ontdoe de ham van evt. vetrandjes en snij de ham in zeer fijne blokjes, voeg toe aan het halfzachte ijsmengsel
draai het ijs verder tot een stevige maar geen harde consistentie
zet het ijs tot een kwartier voor gebruik in de diepvries
laat het daarna in de koelkast tot 5 min. voor het uitserveren staan
het ijs dient bij het uitserveren stevig maar niet hard te zijn!
Aspergecrèmesoep:
schil de asperges en snij ca. 2 cm. van de onderkant af
doe de schillen en onderkantjes in een pan, voeg water, foelie en suiker toe en breng aan de kook
zodra het water kookt, de vlam klein draaien en de schillen ca. 15 min. laten trekken
giet het vocht van de schillen door een zeef en vang het op
laat de schillen uitlekken en gooi ze weg
kook de asperges in het vocht van de schillen in ca. 15 min.
haal de gare asperges uit de pan en leg ze voor verdere verwerking op een schaal
klop de eierdooiers met de room goed door en zet ze even aan de kant
maak een roux; doe de boter in de soeppan. laat op een zacht vuur smelten en voeg de bloem toe, roer tot alle bloem opgenomen is
laat de bloem al roerende 1 min. garen (uitzweten/glanzen = gaar)
voeg nu onder voortdurend roeren het nat van de asperges beetje bij beetje toe, breng het geheel langzaam al roerende aan de kook en voeg de verkruimelde bouillonblokjes toe
laat even doorkoken zodat het geheel zich bindt en gaar kan worden, proef of de soep gaar is (mag niet naar bloem smaken) en zet het vuur klein
voeg aan het dooiermengsel (=liaison) al roerende enkele eetlepels van de hete soep toe en roer vervolgens dit mengsel door de soep. Laat de soep niet meer koken om schiften te voorkomen!
blender de aspergestukjes met enkele lepels van de soep heel fijn en voeg dit bij de soep
Presentatie:
schep in het midden van een soepbord een bolletje roomijs
garneer het ijs met enkele rode peperkorrels en de peterselie
serveer de soep aan tafel, schep rondom het ijs de soep
doe de eierdooiers met de basterdsuiker in een kom en klop met een handmixer tot een stevige schuimige massa
voeg de room met de melk toe en klop tot een mooie emulsie
schenk het mengsel in de ijsmachine en draai ca. 8 min.
ontdoe de ham van evt. vetrandjes en snij de ham in zeer fijne blokjes, voeg toe aan het halfzachte ijsmengsel
draai het ijs verder tot een stevige maar geen harde consistentie
zet het ijs tot een kwartier voor gebruik in de diepvries
laat het daarna in de koelkast tot 5 min. voor het uitserveren staan
het ijs dient bij het uitserveren stevig maar niet hard te zijn!
Aspergecrèmesoep:
schil de asperges en snij ca. 2 cm. van de onderkant af
doe de schillen en onderkantjes in een pan, voeg water, foelie en suiker toe en breng aan de kook
zodra het water kookt, de vlam klein draaien en de schillen ca. 15 min. laten trekken
giet het vocht van de schillen door een zeef en vang het op
laat de schillen uitlekken en gooi ze weg
kook de asperges in het vocht van de schillen in ca. 15 min.
haal de gare asperges uit de pan en leg ze voor verdere verwerking op een schaal
klop de eierdooiers met de room goed door en zet ze even aan de kant
maak een roux; doe de boter in de soeppan. laat op een zacht vuur smelten en voeg de bloem toe, roer tot alle bloem opgenomen is
laat de bloem al roerende 1 min. garen (uitzweten/glanzen = gaar)
voeg nu onder voortdurend roeren het nat van de asperges beetje bij beetje toe, breng het geheel langzaam al roerende aan de kook en voeg de verkruimelde bouillonblokjes toe
laat even doorkoken zodat het geheel zich bindt en gaar kan worden, proef of de soep gaar is (mag niet naar bloem smaken) en zet het vuur klein
voeg aan het dooiermengsel (=liaison) al roerende enkele eetlepels van de hete soep toe en roer vervolgens dit mengsel door de soep. Laat de soep niet meer koken om schiften te voorkomen!
blender de aspergestukjes met enkele lepels van de soep heel fijn en voeg dit bij de soep
Presentatie:
schep in het midden van een soepbord een bolletje roomijs
garneer het ijs met enkele rode peperkorrels en de peterselie
serveer de soep aan tafel, schep rondom het ijs de soep
bobbeltje zegt: