KookJij

Ananastaart upside-down

deze taart wordt in het Caribisch gebied erg veel bereid.
Recept van:
Bereidingstijd: 60 min
Personen: 8 personen
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Nederland
Keuken: Hollandse
Bron: Blue Band Kookboekje : Gebak. 1990
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Ananastaart upside-down te bereiden

Oven op 175 gr C
De schijven ananas heel goed droogdeppen met keukenpapier.
In een pan de boter smelten, niet laten verkleuren, en hierin de lichtbruine basterdsuiker erdoor roeren. (Roer maar eerst 100 gram suiker erdoor en dan indien nodig de rest . Ik vond het erg dik worden, maar verder was het prima)
Giet het suikermengsel in de beboterde vorm, verspreid het indien nodig, de hele bodem moet bedekt zijn.
Eén schijf ananas in het midden op het suikermengsel leggen en wat indrukken, dan nog 4 schijven in kruisvorm eromheen. De 6de en  7de schijf tussen de openingen leggen, desnoods wat bijsnijden. In elke schijf een cocktailkers plaatsen en ook een kers bij de kleine schijfjes. (zie foto) Alle vruchten goed aandrukken in de suiker.
Klop in de beslagkom de 3 eieren samen met 75 cl ananassap met de mixer tot het geheel flink schuimig is. Voeg dan al kloppend de witte basterdsuiker geleidelijk aan toe. Blijf kloppen tot de suiker is opgelost.
Zeef dan de bloem en bakpoeder boven de kom en spatel alles heel goed door elkaar.
Giet het beslag over de ananas en schuif de vorm in de oven voor ong 40 a 60 minuten.
Laat de taart afkoelen en stort de taart omgekeerd op een taartschaal, zodat de vruchten nu bovenop liggen.
P.S. je kunt ook, als je over hebt, een stuk ananas heel, heel fijn snijden en door het beslag roeren voor extra smaak.

Mijn kookverhaal (Flavia Vasco de Sousa)

Klik op de foto om te vergroten.
Het is meer een cake/taart.
Het recept geeft 1 uur voor de oven, bij mij was de taart eerder gaar. Doe dus de proef met de satéstok.
De randen lieten makkelijk los, maar de onderkant met de suiker en vruchten, bleef wat plakken. Heel voorzichtig een spatel of zo eronder plaatsen en een beetje optillen, dan laat het los en kun je de taart omgekeerd op de schaal krijgen.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

marianne

marianne zegt:
Het moet 75ml sap zijn. 50 Gram suiker voor de bodem met zo'n 20 gr boter? In beslag ontbreekt m.i. Boter. 35-40 minuten in de oven?
dw

dw zegt:
Taart is bij mij in de oven.

75 cl ananassap uit het blikje
(volgens mij moet dit milliliter zijn???). Er is namelijk in een blikje ananas niet meer dan 200 ml aan vocht.
750 ml = 75 cl. Dat wordt inderdaad een waterige massa.
Heb wel een paar aannames moeten doen en vertalingen aan de hand van andere recepten. Die gebruiken namelijk drie eetlepels ananassap en 100 gram boter in het beslag. Dus compenserend voor vochtgehalte (zonder de boter) zou het 75 ml moeten zijn?

in de tekst staat verder "en hierin de lichtbruine basterdsuiker erdoor roeren. (Roer maar eerst 100 gram suiker erdoor en dan indien nodig de rest"

(dat moet dat de 50 gram bruine basterdsuiker zijn)... van 50 kan niet ineens 100 worden.
flavia

flavia zegt:
Dat is fijn Yolie.
Geniet ervan.:p;)
yolie55

yolie55 zegt:
Hij ziet er verrukkelijk uit, zelfs. Hij smaakt ook goed, alleen een beetje pudding-achtig, mijn fout natuurlijk. Ik ga het zeker nog een keer proberen.
flavia

flavia zegt:
Lijkt me van niet hoor. Misschien kun je het beter eerst met minder sap proberen en dan kijken of je de dikte goed vindt. Extra sap kun je eventueel nog bijdoen.
Ik kan de taart pas eind febr maken omdat ik nu niet thuis ben. Zal het dan doorgeven als ik het met minder sap probeer. Maar ik heb me altijd aan de gegeven hoeveelheid gehouden. En de ananasversiering ziet er prachtig uit, zoals je kunt zien.:o
yolie55

yolie55 zegt:
Hoi Flavia moet het beslag wel zo dun als yogurt zijn ? Dit was het geval bij mij.
flavia

flavia zegt:
Wat vervelend Yolie. Ik maak deze taart minstens 1x per maand en hij lukt altijd. Ik heb het wel een keer gemaakt met bakpapier onderaan, maar toen zag hij niet zo mooi meer uit. Deze foto heb ik gemaakt toen ik de taart de 1ste keer gebakken had. Ik snap niet waarom het bij jou mislukt is , wel jammer. Misschien toch met iets minder sap maken? Ik heb wel precies de hoeveelheid gebruikt.
yolie55

yolie55 zegt:
Hallo ik heb gisteren deze taart gebakken, maar vond het beslag zo dun! 75 cl sap dat is toch bijna 1 ltr? Mijn taart was een beetje puddingachtig en de ananas was niet te zien? Er is dus iets verkeerd gegaan maar wat??:?
Barbara Metz

Barbara Metz zegt:
Heb ik gelezen! Ga dat ook uitproberen. Trouwens... jouw beide versie van de PIKA is een succes gebleken bij mijn familie & vrienden. De Antilliaanse familieleden kenden het niet, maar ja ..hier geboren en verkaast,hé:D
flavia

flavia zegt:
Succes Barbara, het is echt lekker, al zal ik volgende keer nummer 1 of 2 doen bij opmerkingen.
Ja, met appels is het ook erg lekker. Ik heb ook zo'n recept ingestuurd met tomaten, heel apart.:);)
Barbara Metz

Barbara Metz zegt:
Leuk, ga het óók proberen. Heb verse ananas gekocht en ga het maken. Iets dergelijks heb ik met appels gemaakt; te vinden op mijn kook-site.:D
gea

gea zegt:
Lijkt en klinkt erg lekker!!!:) Voor dit soort plakkerige dingen gebruik ik ook altijd bakpapier; ik spray dat dan ook nog even in en dan lukt het eigenlijk altijd om het netjes los te krijgen:)
flavia

flavia zegt:
Hilde, ik gebruikte kookspray, maar in het recept stond ook dat je eventueel aluminiumfolie kunt gebruiken.Lijkt me wel dat alle vruchten en suiker aan blijft plakken, maar bakpapier zal wel lukken.:);)
Anna

Anna zegt:
Wat een heerlijk taartje lijkt me dit. Ik heb nog een paar gedroogde pruimen, zal ook wel lukken ipv de cocktailkersen;);)
derbyke

derbyke zegt:
Sorry ik bedoelde voor de beboterde vorm jij gebruikt boter :);):p misverstandje wegens mijne kant het recept zou ik gewoon volgen :);):p