KookJij

Vlaams draadjesvlees

Een heerlijk vlaams draadjesvlees recept uit de belgische keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 315 min
Personen: 4 personen
Categorieën:
  1. > BBQ & Grillen - Bijgerechten
Bevat per éénpersoons portie: 350 kCal energie
28 Gram eiwit
23 Gram vet
8 Gram koolhydraten
Waardering:
Herkomst: Belgie
Keuken: Belgische
Bron: Allerhande
Kan worden ingevroren: Nee
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Vlaams draadjesvlees te bereiden

Verwarm de oven voor op 140 gr. Celsius.
Snijd het vlees in blokjes van 2cm.
Bestrooi met weinig zout en schep om met de mosterd.
Verhit de boter in een ovenvaste braadpan en bak het vlees in 3 min. rondom bruin. Neem uit de pan.
Bak de ui en knoflook in het achtergebleven bakvet in de braadpan. Voeg de bloem toe en bak nog 1 min. mee.

Voeg het bier, de bouillon, azijn en het laurierblaadje toe en breng aan de kok. Laat 3 minuten koken en 5 min afkoelen. Voeg het vlees toe en zet de pan met deksel in het midden van de oven. Laat 5 uur stoven.
** Neem na 4 uur de deksel van de pan, voeg kokend water toe als het te droog word.
Neem uit de over en bestrooi met de peterselie.

Mijn kookverhaal (Gerda Lamers)

Dit is een heerlijk recept wat met gekookte aardappelen en groente erg lekker is maar ook met een zelf gebakken patatjes is het heerlijk. Geef er dan nog een lekkere salade bij voor de broodnodige vitamientjes :-)

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

slaatje

slaatje zegt:
Wow, wat een reacties. Hilde, draadjesvlees is stoofvlees. Beste kookjijers,ik heb het precieze recept opgeschreven en vind dit recept perfect het heeft geen toevoegingen nodig..... Wilma voor de donker kleur hoeft het niet want dit wordt echt zo bruin als op de foto en suiker erbij maakt het, denk ik, te zoet. .... Willydelcart, leuke beschrijving, runderbouillon kun je inderdaad zelf trekken, doe ik meestal en vries het in, maar in dit geval heb ik een runderbouillontablet van Maggi gebruikt. Ik zou zeggen; Volg het recept en pas het dan eventueel naar uw eigen smaak verder aan. Eet smakelijk. Groetjes Gerda :p:p:p:p
Wilma

Wilma zegt:
Zelf doe ik er altijd een flinke scheut ketjap manis bij, voor de donkere kleur en twee eetlepels donkerbruine basterdsuiker.
willydelcart

willydelcart zegt:
Ach wat een superheerlijke beschrijving van het ware Vlaamse stoofvlees met donkerbruin bier. De rundbouillon kan je dan zelf trekken of via een gemaaakt blokje bereiden (Knorr bijvoorbeeld).
Enkele jaren zoek ik al naar een Horeca-geheimpje: hoe krijgen de horeca-frituur-zaken hun stoofvleessaus zo donkerbruin? En zo bijzonder intens van smaak?
Een raadsel (zelfs na navraag bij professionele chefs). Tenslotte kwam ik er toch achter via een Nederland-2 keuken-uitzending van W.K. Zijn naam mag hij in België houden, daar wil ik niet mee door het leven!
Het geheim: paardenvlees!
En foei, dat is enkel voor Belgen.

Afblussen met warm water kan... maar dat stemt me :(
Het is het bier en wat bouillon die afblussen! Breng dat geheel nog even aan de kook, ca 5 minuten, en plaats je pot onder deksel in een warme oven (150-160°) en laat dat maar rustig stoven. 2-3-4-5 uur, afhankelijk van het vlees dat je gebruikt.
Geen oven? Dan minstens in een cocotte met deksel, en 2-3 uur op een zeer laag vuurtje, liefst op een sudderplaatje, inderdaad!

Nu nog een tip:
je hebt het bitter van het bruine bier. Je hebt het zuur van de azijn (gebruik liever mosterd). Je hebt het zoute van het vlees. Doe voor het afdekken en het sudderen ook een stukje zwarte chocolade (puur)in de pot. Dan komen al die prachtige smaken samen in het stoofvlees (bitter, zuur, zout en zoet). De vijfde smaak (umami) komt uit je hart.
bametz-saffrie

bametz-saffrie zegt:
Normaliter is het goed als het vlees ná het afblussen met WARM water gaat stoven.
Doe de vlam hoog en zodra het begint te borrelen,vuur laag en sudderplaatje eronder. Gebruik het kleintje gaspitje en laat het anderhalf tot 2 u sudderen.:p
derbyke

derbyke zegt:
Slaatje je weet Nederlanders en Belgen verschillen een beetje in verband met de taal, bedoel je stoofvlees met draadjesvlees :);):p hoor het wel toch een heerlijk gerechtje :);):p
slaatje

slaatje zegt:
Zeker doen Wim, graag gedaan. :p:p ..... Ik heb het nog nooit op het fornuis klaargemaakt dus daar kan ik geen antwoord op geven. Misschien als het op een heel laag pitje staat met twee vlamverdelers eronder, ik zou zeggen, probeer het. Groetjes Gerda :p:p:p:p
kees01

kees01 zegt:
Lijkt me vreselijk lekker Gerda!! Is het een probleem als je het gerecht op het fornuis klaarmaakt en stooft i.p.v. in de oven?
whhendriks

whhendriks zegt:
Oke dat lijkt mij een heerlijk recept ga het v/d week maken, bedankt voor je recept. Groetje Wim.