KookJij

Stamppot van Appelen en Aardappelen (Hete bliksem)

Een heerlijk stamppot van appelen en aardappelen (hete bliksem) recept uit de hollandse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 120 min
Personen: 4 personen
Categorieën:
  1. > Hoofdgerechten - Stamppot
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Nederland
Keuken: Hollandse
Bron:
Kan worden ingevroren: Ja
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Stamppot van Appelen en Aardappelen (Hete bliksem) te bereiden

Wasch het klapstuk, zet het op met 3/4 ltr kokend water en 1/2 lepel zout en kook het zachtjes, gedurende ± 2 uren, bijna gaar. Schil de appelen vlug, snijd ze in vieren, haal de klokhuizen er uit en leg ieder geschild stukje dadelijk in een bakje met koud water. Wasch ze en kook ze in den bouillon van het klapstuk. Schil de aardappelen, snijd in stukken en leg ze boven op de appelen, als deze ± 3 kwartier gekookt hebben. Kook appelen en aardappelen gaar. (in 1 a 5/4 uur) Zorg, dat het niet aanbrandt, neem daarom een pan met dikken bodem. Voeg onder de hand, zoo nodig, nog wat kokend water toe. Leg het vleesch er dan uit en stamp alles door elkaar. Stoof den stamppot met vet en stroop, ± 20 minuten. Leg het vleesch er zoolang bovenop.

Mijn kookverhaal (Anna Koudys)

Dit recept hen ik letterlijk overgenomen uit een kookboek wat ik gisteren kado kreeg voor mijn verjaardag, uit 1929. (het boek dan, he)
De titel van het boek is: 'HET NIEUWE KOOKBOEK'.
Zelf heb ik nog nooit Hete Bliksem gegeten, vond de combi appels en aardappelen en appels wat vreemd. Om er over mee te kunnen praten, ga ik de uitdaging toch maar eens aan;-)

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

gea

gea zegt:
als het goed is, is er nu een column of blog (????) van mij geplaatst???
Anna

Anna zegt:
Ok, nu even genieten van alle overheerlijke gerechten op Tenerife, en dan weer naar de Hollandse pot:p:D:p:D
bametz-saffrie

bametz-saffrie zegt:
Anna,ben ff vergeten te zeggen,mijn versie staat op mijn site:D
barbara metz

barbara metz zegt:
Leuk,weer een variatie! Heb het vaak gegeten,maar behoort niet tot mijn favorieten.Mijn versie heb ik toen ik nog in Twente woonde en vond dit het lekkerst.Je bet er vóór of er tegen..
Hoor wel hoe jij het vindt,Anna:D
Anna

Anna zegt:
Binnenkort ook maar eens proberen, dan:p En dan ga ik voor jouw versie;);)
apu

apu zegt:
Dit is een heerlijk recept, heb hem vaker zo gemaakt, alleen doe ik er nog 2 dikke uien bij, tussen de aardappelen en appels in, heerlijk:);):p
Anna

Anna zegt:
Over raapsteeltjes gesproken, ze zijn er al! Volgende week op het menu, zo lekker raapstelen-stamp!:D:D:D
flavia

flavia zegt:
Ja, dat klopt Gea.Ik wist het nog van de kostschool, haha.:);)
gea

gea zegt:
Las ik dat raapsteeltjes ook wel keeltjes of kelen worden genoemd:):)Stond op de Culinaire kalender 2012. Grappig;);)
Anna

Anna zegt:
:p:p Dit recept gaat niet over "menschen-onderdelen":p:p Wat ik eruit op kan maken, is dat er "zoutevisch" voor wordt gebruikt;);)
gea

gea zegt:
Is dit wellicht toch "Het eerste kookboek voor kannibalen?";)
derbyke

derbyke zegt:
Blijkbaar interessante kookboek ;-)
Anna

Anna zegt:
Dit is de twaalfde druk, samengesteld door A. Koopmans-Gorter en G.A.M/ de Boer-de Jonge. Staan wel heel aparte gerechten in :p:p Wat denk je van: Gestoofde Lippen en Keeltjes?:p:p
flavia

flavia zegt:
Anna, ik heb Het Nieuwe Kookboek uit 1982 14de druk. Misschien heb jij de eerste druk die was toen voor "beginnelingen die goed koken een noodzakelijkheid vonden". En het mijne heeft als motto: "intelligent koken is een kunst". Benieuwd wat voor motto ze nu gehad zouden hebben.:D
Anna

Anna zegt:
Nou, ik bedoel eigenlijk dat jij de keuken moet reserveren om zelf achter de pannen te gaan staan en je lief te verrassen met een heerlijk maaltje:p:p:p
Puh!!!!