KookJij

Somalische Oliebollen

Een heerlijk somalische oliebollen recept uit de afrikaanse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 120 min
Personen: 4 personen
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Afrika
Keuken: Afrikaanse
Bron: Somalische vriendin
Kan worden ingevroren: Ja
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Somalische Oliebollen te bereiden

Bereidingswijze voor Oliebollen die niet vet zijn en echt goed lukken.
Appel schillen en er hele kleine blokjes van maken.
Doe de yoghurt, basterdsuiker en vanille suiker, gist, olie, water, rozijnen, krenten, appelblokjes in een beslagkom en roer alles door elkaar.
Zet een kom met heet leidingwater klaar.
De beslagkom met de ingredienten erin zetten en het mengsel wat verwarmen (au bain Marie) .

Kneden met je handen.

Doe er in gedeeltes bloem bij, zoveel tot het deeg elastiekerig wordt. Na het eerste deel bloem wat zout erdoor doen.
Het deeg moet slapper dan brooddeeg zijn maar let op ook weer niet te dun.

Laat het deeg op een radiator rijzen met een doekje erover. Het deeg moet iets meer dan 2x het volume krijgen. Regelmatig even onder het doekje kijken. Laat het niet doorrijzen totdat er belletjes ontstaan in het deeg (oliebollen worden vet van binnen).

Het bakken.
Olie warm laten worden, niet heet. Liefst niet in een friteuse.
Verse olie in een hapjespan of een speciale frituurpan gaat het beste.
Zet een pannetje water klaar naast de warmtebron.
Maak je handen nat en pak een plukje deeg met je handen maak er een bolletje van en laat hem voorzichtig in de frituur glijden. Maak voor elk bolletje je handen nat en laat zo een aantal bolletjes in de frituur glijden. De bollen mogen niet meteen bruin worden, als dat gebeurt is de olie te heet. Ook worden ze dan klef van binnen.
Blijf met een houten pollepel de bolletjes in beweging houden tot ze goudbruin zijn. Dit duurt ca. 4 tot 5 minuten. Daarna uit laten lekken op keukenpapier.

Lekker smullen als ze nog warm zijn.

Ook ruikt je huis niet dagenlang naar oliebollen op deze manier.

Tip: Als je veel oliebollen wil bakken begin bijtijds en doe er iedere dag wat. Vries ze in.
Een grote hoeveelheid deeg maken is moellijker dan wanneer je het bovenstaande aanhoudt.

Veel succes aan een ieder die er net zoveel moeite mee heeft als ik vroeger.

Mijn kookverhaal (Wil Veldhoen)

Ik kon het echt niet, die heerlijke oudejaarsbolletjes.
Tot ik mijn vriendin ontmoette. In Somalie is het geen lekkernij voor de feestdagen. Maar ze worden gewoon als lunch gegeten. Echter zonder rozijnen appel enz.
Ook de hartige oliebol kennen ze daar.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

christina57

christina57 zegt:
Wil; mijn naam is veranderd in christina57

Kijk gauw allemaal naar de somalische oliebol.

Donny, bedankt voor de tip van het kopieren. Ging toch een stuk gemakkelijker. Groetjes Wil