KookJij

Nieuwsbrief aanmelden

Recept voor Snijbonen met witte bonen

Recept van:
Bereidingstijd: 2 min
Personen: 4 personen
Waardering:
Herkomst: Nederland
Keuken: Hollandse
Bron: oud familie recept
Kan worden ingevroren: Ja
Geplaatst op:

Bereiding

Bereiding

Witte bonen 24 uur wellen als het droge zijn .
Snijbonen in schoon water ontzouten 2 dagen.
Witte bonen in eigen vocht koken tot ze gaar zijn.
Snijbonen afkoken tot gewenste zoutgehalte ,worst en spek er bij meekoken tot alles raar is, witte bonen er door. Aardappels koken. En op nieuwjaarsdag eten (als je jing jang bonen hebt kan het ook geluk brengen).

Mijn kookverhaal (At vanhoorn)

Dit recept werd vroeger in de Betuwe altijd op nieuwjaarsdaggegeten omdat dan de pot waar de bonen in zat dan pas geopend mag worden.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Arno Ambrosius

zegt:
Goed verhaal Albert.
Albert Willems

zegt:
Arno, Wij hebben zo`n snijbonen machientje al jaren en enkele jaren geleden was ik het draaien moe en heb ik een verlengstukje gemaakt i.p.v. het zwengeltje en toen maakte ik daar de cordless drill aan vast en dat werkte prima. Maar toen we een KitceAid food processor kochten, was mijn uitvinding natuurlijk waardeloos in vergelijking, want tegen een KitchenAid kun je niet op. En nu ben ik te oud om snijbonen in te leggen, want ik ben mijn behoudbaarheids datum al lang voorbij.
Arno Ambrosius

zegt:
Niet vergeten eind augustus de snijbonen te snijden met het aan de keukentafel geschroefde speciale snijwiel, met zogenaamde neusgaten (pas op de vingers!).
atje

zegt:
Hoi lekkerbekse,
Je moet ze ook niet in een zinken emmer doen ivm roest.
lekkerbekske

zegt:
Wij legden de snijbonen vroeger, dat is in de dertiger en veertiger jaren van de vorige eeuw, in in een Keulse pot. Een geëmailleerde emmer zou ook werken, evenals een plastic emmer, maar ik zou toch niet graag een metalen emmer gebruiken.
atje

zegt:
Snijbonen in het zout is een oud conseverings middel.
Nodig: grote emmer.
Los zout, niet uit een pak.
Snijbonen of pronk bonen.
Bonen snijden de hoeveelheid wie je wil inmaken

Emmer omspoelen en een dun laagje zout er in.
Dan een laag van ongeveer 8cm bonen erop, een handje zout daarop en aanstampen tot het vocht uit de bonen los laat. Als dat is, volgende laag bonen weer zout aanstampen en zo tot alles er in zit.
Als laatst een laag zout als afsluiting.
Schone doek erop leggen dan er een bord of plank op en een zwaar gewicht.
Houdbaar tot de lente als er over is kan nog in de diepvries.Het inmaken gaat van oma op moeder enz.



Henk van Haandel

zegt:
Eigenlijk hoort bij dit recept ook de uitleg hoe je snijbonen inlegt. Ik zou dat eerlijk gezegd niet weten.
slaatje

zegt:
Wij "naakte meiden in het gras".:D:D
Liske

zegt:
Wij noemen dit "blote billetjes in 't gras"!