KookJij

Recept voor Rundvlees met rode wijnsaus en gratin dauphinois

Een heerlijk rundvlees met rode wijnsaus en gratin dauphinois recept uit de hollandse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 120 min
Personen: 6 personen
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Nederland
Keuken: Hollandse
Bron: Libelle
Kan worden ingevroren: Nee

Bereiding

Bereiding

Spoel de plakjes aardappel snel af en dep ze droog.
Verhit de slagroom en melk met 15 gram zout, wat peper en 3 geperste teentjes knoflook en schep hier de schijfjes aardappel door.
Wrijf een aardewerken of gietijzeren schaal in met een hele teen knoflook en schep het aardappelmengsel in de schaal, leg er 20 gram boter in klontjes op en zet de schaal 1,5 uur in een voorverwarmde oven van
130 graden C.
Verhoog de oventemperatuur de laatste 10 minuten naar 150 graden C., zodat de bovenkant goudbruin wordt.
Bereid de longhaasjes circa 20 minuten voordat de gratin klaar is.
Verhit 30 gram boter met de olie in een grote koekenpan.
Bestrooi de stukken vlees met zout en peper en bak ze op hoog vuur aan beide kanten goudbruin.
Schenk de helft van het braadvet uit de pan en voeg nog 30 gram boter toe samen met 2 geperste teentjes knoflook en de tijm.
Bestrooi het vlees nogmaals met zout en peper en bak het vlees op zacht vuur nog circa 4 minuten per kant.
Bedruip het regelmatig.
Neem het vlees uit de pan en houd het warm.
Doe de sjalotten samen met de rode wijn in de pan en laat de wijn op hoog vuur tot eenderde inkoken.
Schenk het braadsap dat uit het vlees is gelopen erbij en voeg 20 gram boter in klontjes en zout en peper naar smaak toe.
Serveer dit als saus bij het vlees, samen met de aardappelgratin.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

bertal

bertal zegt:
Olijfje,
Fijn dat het goed gelukt en gesmaakt heeft, succes met het koken en bedankt voor de leuke reactie:);)
m.v.g. Bert
Olijfje

Olijfje zegt:
Een super recept, we hebben gesmuld. Via vrienden de longhaas (biologisch) ingekocht. Dit is dus niet de laatste keer dat het wordt opgediend. Top!!
bertal

bertal zegt:
olijfje,
Veel succes, en eet ze, :);)m.v.g. Bert
olijfje

olijfje zegt:
Ga dit vandaag voor het eerst bereiden!! Ben benieuwd.
bertal

bertal zegt:
Gerda van Dijk,
Fijn dat het een heerlijk recept is, Geniet er maar van met de eters.
succes, :);)m.v.g. Bert Allers
Gerda van Dijk

Gerda van Dijk zegt:
Een heerlijk recept. Volgende week krijg ik eters dan maak ik het weer.:)
danny

danny zegt:
Ik zeg niet dat het niet lekker is maar Marijke zei longhaas, is ook bekend onder de naam diamanthaas en jodenhaas maar dat is fout.. je hebt longhaas ( onglet ) en diamathaas, schouderhaas en jodenhaas die 3 namen zijn voor 1 stukje vlees. gr
bertal

bertal zegt:
carlo keizer,
Bedankt voor de leuke reactie, en succes met het koken.:);)m.v.g. Bert Allers
carlo keizer

carlo keizer zegt:
hai !dit longhaas recept is super !!ik heb het al gemaakt !!dit recept komt trouwens uit het boek bistro thuis van anthony demetre vandaan !!foto ook !!groetjes!!!
danny

danny zegt:
Longhaas is geen jodenhaas..jodenhaas word ook wel schouderhaas of diamanthaas genoemd
bertal

bertal zegt:
Wouter Joossens,
Uitleg is reeds gegeven zie reactie van glijman :);)
m.v.g. Bert Allers
Wouter Joossens

Wouter Joossens zegt:
Longhaas is in feite de middenrifspier van een rund. Heeft niets te maken met Jodenhaas. Vraag naar Onglet (frans) of naar Longhaas. Je kan dit soms bestellen bij een goede slagerij. Inderdaad iets taaier dan filet pure. Ik gril ze graag en dan nog een beetje rood vanbinnen.
marijke bouweriks

marijke bouweriks zegt:
glijman. Bedankt voor jouw uitleg wat betreft longhaas. Weer wat bijgeleerd. Ga dit recept gauw uitproberen en dan probeer ik inderdaad een kalfsjodenhaas te bemachtigen.
Groetjes Marijke Bouweriks;)
bertal

bertal zegt:
glijman:
Je hebt helemaal gelijk.
Zelf hebben we longhaas wel eens bij onze kookclub gemaakt.
Maar wat jouw uitleg betreft, heb je helemaal gelijk.
Weer wat bijgeleerd.:);)
m.v.g. Bert Allers
glijman

glijman zegt:
Beste Marijke en Bertal,

Ten eerste is dit een mooi en smaakvol gerecht. Echter hebben jullie het bij het verkeerde eind. Ik zal jullie uitleggen waarom.

Longhaas is een spier uit het middenrif van het dier. Dit is een bewegingsspier om de longen op en neer te kunnen laten gaan. ( vandaar de naam long )

Jodenhaas daarin tegen is een spier uit de schouder van het dier. De naam jodenhaas stamt af van het feit dat joden geen vlees van een koe eten dat zich onder de maag bevind. ( dit is niet rein )
De jodenhaas is dus een stuk vlees wat de joden "wel mogen" eten en is daarom naar de joden vernoemd.

Beide haas soorten zijn erg lekker. Echter is de jodenhaas een zachter stukje vlees dan de longhaas.

Als je het echt goed wil doen moet je proberen om een kalfs jodenhaas te bemachtigen. ( is erg lastig maar is echt een zalig stukje vlees )

Succes en veel kookplezier!!!:p