KookJij

Reibekuchen

Op een kerstmarkt in het zuiden van het land kwam ik een kraampje tegen waar ze deze lekkernij stonden te bakken. We hadden trek en het zou nog even duren voordat we gingen eten en alleen al bij de aanblik liep het water me in de mond. Toen ik in de rij stond te wachten werd het alsmaar drukker en dat resulteerde in het feit dat de dame de reibekuchen steeds korter liet garen. Toen ik aan de beurt was vroeg ik of ze die van mij eventjes wat langer wilde bakken. Ik kreeg een snauw terug dat ze al haar hele leven reibekuchen bakte en dat zij zelf wel wist waar ze mee bezig was. Het resultaat was dus dat ik reibekuchen kreeg die in het midden nog niet gaar waren. Jammer maar helaas. Dit bracht me op het idee om ze zelf eens een keertje te maken. Ik vond in een van mijn Duitse kookboekjes dit recept. En met alle respect voor de dame op de kerstmarkt, maar de mijne waren toch wel met een beetje meer aandacht en liefde gebakken en dus lekkerder. De precieze tijd is een beetje lastig te zeggen, maar het is een beetje op het gevoel zoals bij oliebollen, als de buitenkant er goed uitziet is de binnenkant ook oké. Je kunt ze als snack eten zoals ze op de kerstmarkten doen maar ze zijn ook erg lekker als bijgerecht in plaats van 'gewone' aardappels.
Recept van:
Bereidingstijd: 30 min
Personen: 4 personen
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Duitsland
Keuken: Europese
Bron: Das Eifel Kochbuch. In eigen keuken gemaakt en (lang genoeg) gebakken.
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Reibekuchen te bereiden

  1.  De aardappelen schillen en in koud water leggen tot je ze gaat gebruiken, de uien pellen.
  2. De aardappelen en uien met een grove rasp raspen en in een schaal opvangen.
  3. De massa op een schone theedoek doen, het vocht eruit knijpen en weer terug in de schaal doen.
  4. De eieren loskloppen en hieraan zout, peper en nootmuskaat toevoegen. Meng dit geheel door het aardappel/ui mengsel. Aardappelmeel (of maïzena) toevoegen, dit zorgt voor een extra goede binding.
  5. Verhit een flinke laag olie in een pan en schep hier enkele hoopjes van het deeg in, die je met een lepel plat drukt.
  6. Bak ze aan beide kanten lichtbruin, haal ze uit de pan en laat ze op keukenpapier even uitlekken. 

Mijn kookverhaal (Wilmie Willemse)

In Duitsland wordt er vaak appelmoes bij geserveerd.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Er zijn nog geen reacties geplaatst