KookJij

Progrestaart

Een heerlijk progrestaart recept uit de hollandse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 120 min
Personen: 12 personen
Categorieën:
  1. > Taarten, gebak & ijs - Taarten
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Nederland
Keuken: Hollandse
Bron:
Kan worden ingevroren: Nee
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Progrestaart te bereiden

Splits de eieren. Teken op vetvrije bakpapier 2 grote cirkels. Gebruik hiervoor het omgekeerde dinerbord. Klop het eiwit van de 6 eieren stijf met de mixer. Voeg halverwege de 360 gr suiker toe. Mix door totdat het eiwit niet stijver wordt. Verdeel dit mengsel over de twee cirkels op het vetvrije bakpapier. Bak deze droog in de voorverwarmde oven op 125 graden gedurende twee uur. Indien daarna nog nat voorzichtig omdraaien, oven uitzetten en wachten tot ze droog zijn. Klop de slagroom stijf met de suiker. Breng een dikke laag slagroom aan op een koek en leg daar de andere koek bovenop. Smeer slagroom aan de buitenkant van de koeken. Aan de buitenzijde bedek je de slagroom met nougatine. Op de bovenste koek breng je ook een dekkende laag slagroom aan en versier je die aan de buitenrand met mooie toefjes. Smelt de chocolade au bain marie en breng je dit aan op de taart. Laat de taart een dag in de koelkast staan, het liefst in een taartdoos. Nog lekkerder, vries hem in en eet hem net voordat hij ontdooid is.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

arno mulders

arno mulders zegt:
Beetje vreemd in dit recept is dat er bovenaan staat onder : "kan worden ingevroren" ....NEE ..... en bij bereiding dat het "nog lekkerder" is nadat hij ingevroren is geweest ????
Mien

Mien zegt:
ik ga het proberen
Anna Koudys

Anna Koudys zegt:
Ik zou het niet doen, Sandra. Het is een strooisel en ik zou het niet meebakken met de koek.
Groetjes,
Anna
KookJij.
Sandra

Sandra zegt:
Nogatine nootjes, kunnen die door de koek?
arno mulders

arno mulders zegt:
Mijn moeder heeft het advies gegeven de oven op een kiertje open te laten staan en er mag idd geen spoortje eigeel bij het splitsen in het eiwit komen. Eieren splitsen doe je perfect met een lege kleinere plastic fles (b.v. cola 33 cl) die je inknijpt, de opening op de (hele) eierdooier en niet meer inknijpen. De dooier wordt perfect in de fles gezogen
Cay

Cay zegt:
Rietje, in het Zuiden noemen we de schuimtaart, progrestaart....
rietje

rietje zegt:
Dit is toch geen progres maar een schuimtaart.
NewZitterd

NewZitterd zegt:
Hallo, ik heb een combi oven/ magnetron, en geprobeerd om schuimpjes te maken, helaas is me het mislukt, wat kan ik hieraan doen.
derbyke

derbyke zegt:
Hallo Cay, alleen de suiker eronder mengen. Slagroom goed opkloppen en zorgen dat alles goed ontvet is. Waar je rekening moet mee houden zorg dat de eiwitten geen spoortje bloed of eigeel bevatten.
Hoop je toch een beetje te kunnen verder helpen en zou zeggen probeer het nog eens opnieuw. Veel bakplezier :):p
Cay

Cay zegt:
Nog even omdat je het wilde horen....iets doe je toch tussen de 2 lagen....ook slagroom is toch vochtig...moet er soms iets door het eiwit ?
derbyke

derbyke zegt:
Hallo Cay, volgens mij teveel vocht, jam niet gebruiken volgens mij, veel succes ik hoor het wel :);):p
Cay

Cay zegt:
Bedankt derbyke voor de reactie.. het schuim zelf lukt wel, is kurkdroog, maar NA het opmaken, ik doe tussen de 2 lagen slagroom en halviturejam, neemt het schuim het vocht op, vermoed ik....maar hoe voorkom ik dat?
derbyke

derbyke zegt:
Hallo Cay, hopelijk kan ik je verder helpen, probeer eens alles goed te ontvetten met azijn en goed droogwrijven. Groetjes ;):p
Cay van Loon

Cay van Loon zegt:
Bedankt voor de reactie, Anna...Het enige verschil met het maken van mijn taart is die ene dag in de koelkast. Zou dit dan het zachter worden verhinderen? een echte oplossing heb ik nog niet gekregen....
Anna

Anna zegt:
Hallo Cay,
Als je even de reacties doorloopt, kun je daar de tips in lezen. Over het schuim geeft Rina advies.
Succes!
Groetjes,
Anna.
KookJij.