KookJij

PIKA SRANANG (pikante uien uit Suriname)

Een heerlijk pika sranang (pikante uien uit suriname) recept uit de amerikaanse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 40 min
Personen: nvt personen
Categorieën:
  1. > Bijgerechten - Overig
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Suriname
Keuken: Amerikaanse
Bron: Neshiem (Curaçao)
Kan worden ingevroren: Nee
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe PIKA SRANANG (pikante uien uit Suriname) te bereiden

De uien pellen en in ringen snijden. De pepers wassen en de uiteinden verwijderen. De rest in ringetjes snijden.
De olie in wok/koekenpan verhitten en hierin de uien + knoflook + pepertjes eventjes fruiten.
Daarna het vuur heel laag draaien en de pan onbedekt ongeveer 30 minuten laten sudderen. Wel geregeld roeren.
Dan wat zout en de suiker toevoegen. Roeren en van het vuur halen.

Mijn kookverhaal (Flavia Vasco de Sousa)

Zowel warm als koud te eten bij vleesgerechten en heel lekker bij kip. Maar ook smakelijk bij vis.
De zaadjes van de pepers hoeven niet verwijderd te worden, behalve als je het gerecht wat milder wenst.
De opgegeven hoeveelheid eten wij met z'n 2en in één keer op, maar er kunnen wel 3 a 4 mensen van eten.
Daar dit gerecht, in tegenstelling tot de Curaçaose pika, niet in azijn is, kun je dit ook niet zo lang bewaren. Een paar dagen in de koelkast lukt wel. Dat denk ik tenminste, want bij ons is het direct op.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Axel

Axel zegt:
Gemaakt met 4 madame jeannette en grote uien. Heerlijk bij de roti. Dit recept sla ik gelijk op!
bametz-saffrie

bametz-saffrie zegt:
Nou, Anna & Flavia, het moet zéker lukken! Tranen lopen langs mijn wangen, maar dat komt ook door de Fishermans friend en met de PIKA is
het een goede combi, hoor! Bedankt voor jullie goede
wensen, dat geeft de burger moed. :):D
flavia

flavia zegt:
En Barbara, beterschap. De pika zal in ieder geval ervoor zorgen dat je neus niet verstopt blijft. Pikant genoeg.:)
flavia

flavia zegt:
Drie zielen, één gedachte.:);):p:D
Anna

Anna zegt:
Hahaha! Dat is grappig! Met z'n 3en met hetzelfde gerechtje bezig;):D Eet smakelijk en beterschap!:D;)
bametz-saffrie

bametz-saffrie zegt:
Over toeval gesproken, had het vandaag koud, een beetje verkouden, en kreeg toch zo'n trek in iets zuurs en pittigs......
Watertandend heb ik het gemaakt, nu nog ff de rijst en de sambal goreng boontjes en het Antilliaanse gehakt van Erwin...! Mijn dag is SUPER,:D:D
Anna

Anna zegt:
Hoe toevallig, zeg! Heb 'm net aan mijn favorieten toegevoegd;):p:D
flavia

flavia zegt:
Dit vandaag weer eens gemaakt. Ik was vergeten hoe lekker dit is. Mannetje weer blij, die is gek op pikant.:);):p
bametz-saffrie

bametz-saffrie zegt:
Neen Flavia, ik heb de Surinaamse sambal van Koningsvogel en die vind ik het lekkerst, het scherpst. Faya Lobie heb ik nog nooit geprobeerd. Sinds enige tijd is er ook SamaSaya (van Lonny), maar die vind ik ook niet zó lekker. Bij ons heeft de C1000 het assortiment uitgebreid, maar het merendeels is Pools en een kleinere hoeveelheid voor ons aziaten. Prettig weekend.:D
flavia

flavia zegt:
Ik zal jouw zijstraatje ook eens proberen. Lijkt me erg lekker over komkommer. Ik hou van komkommers, maar mijn man vindt ze nergens naar smaken. Meestal wok ik ze met bami/nasipasta voor hem. Dus volgende keer jouw idee proberen. Heb je de Surinaamse sambal uit een potje? Is die van het merk Faja Lobie? Gr.:p
bametz-saffrie

bametz-saffrie zegt:
Als ik mijn luie-kok-dag heb óf er is haast, dan heb ik een foefje:Ik bewaar altijd het augurken-nat en giet het in een pannetje, doe er Surinaamse sambal erbij, proef of er nog wat zout/suiker erbij moet, verwarm het tot kookpunt en giet het over geschaafde komkommmer; laten afkoelen en voila, ik heb een variatie op zuur. Als er kruiderij in de augurkenpot zit giet ik het door een zeefje en gooi het weg. Meestal maak ik dit als de komkommers goedkoop zijn.
Maar Flavia, jouw recept is lekkerder,hoor! Wat ik doe is een "zij-straatje":D
flavia

flavia zegt:
Ja lekker, hé? Had een ietsie pietsie over van gisteren en die vandaag door de rijst geroerd. Ook erg lekker.:D:p
gea

gea zegt:
Fabita, wat is het lekker!!! Ik heb het vanmiddag in de tuin!!!! gemaakt op een campinggastelletje en uiteraard moest ik het wel even proeven met een stukje stokbrood. Er is nog wat over voor bij de kip :p;) Alhoewel ik ook wel van "de pittige" ben, heb ik er toch minder pepers in gedaan. Een goed besluit wat mij betreft;) Dank je wel voor dit recept en een fijne zondag verder. Groetjes:)
flavia

flavia zegt:
Het is erg lekker. Wij hebben het gisteren bij vis gegeten. En de Curaçaose uitjes heb ik ook gemaakt. Het potje staat nu in de koelkast op smaak te komen.:p
gea

gea zegt:
:):p Yes, daar isie dan...
Ik ga het vandaag maken voor bij de kip :p:p:p