KookJij

Pasta met Varkens-Ragu uit Calabrie

Elke streek heeft wel zijn eigen ragu-recept, zoals bv de ragu alla Bolognese, alla Napoletana, alla Barese, alla Toscana, alla Umbria. Zo ook de ragu alla Calabrese. Een ragu is een dikke vlees-of vissaus al dan niet gevuld met groentes. Het begeleidt meestal gerechten als pasta, polenta en risotto.
Recept van:
Bereidingstijd: 330 min
Personen: 6 personen
Categorieën:
  1. > Hapjes - Warm
  2. > Hoofdgerechten - Pasta's
  3. > Snacks - Warm
  4. > Voorgerechten - Koud
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Italie
Keuken: Europese
Bron: Italiaanse kennissen
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Pasta met Varkens-Ragu uit Calabrie te bereiden

  1. Maak een mengsel van wortel, selderij, ui,l ombok, knoflook, oregano en platte peterselie en pureer dat in een keukenblender en zet apart. (Blenderpasta I)
  2. Doe de inhoud van het blik gepelde tomaten in een blender en draai daarvan een homogene pasta. (Blenderpasta II)
  3. Verhit de olijfolie in een grote pan met dikke bodem en fruit daarin aan de ingredienten voor Italiaanse worstjes, totdat het vlees goud-bruin is geworden van kleur.
  4. Voeg dan hieraan toe 500 gram varkensgehakt en fruit dat mee (met peper en zout) totdat de roze kleur is verdwenen.
  5. Doe de kg gerulde gehakt op een bord en zet even apart..
  6. Zet het vuur hoog en doe de blenderpasta I in de pan met het resterende vet, eventueel met 1 eetlepel olijfolie aangevuld. Blijf dat al roerend bakken op hoog vuur tot het er goudbruinig uitziet.
  7. Voeg toe Blenderpasta II en 250 cc water en breng dat op een middelmatig vuurtje aan de kook al roerend en laat dit net zo lang koken tot het vocht grotendeels is verdampt.
  8. Voeg dan toe aan het tomatenmengsel het vlees, het tomaten concentraat en nogeens 250 cc water en breng het aan de kook. Zet het vuur nu op de laagste stand, roer zo nu en dan en laat 4 uur sudderen. Zorg wel dat het vlees altijd bijna helemaal oinder de vloeistof staat. Vul zo nu en dan aan met wat extra water zo nodig.
  9. Tegen de tijd dat de 4 uur koken van de ragu om zijn ( of tegen de tijd dat er wordt uitgeserveerd en die twee zaken moeten eigenlijk samenvallen) gaan we de pasta al dente koken volgens voorschriften.
  10. Giet de pasta af en vang ± 1/2 liter kookvloeistof van de pasta op.
  11. Doe de pasta met een flinke scheut ( ± 100cc) in de pan met het vlees en de tomaten en roer goed door. Gebruik eventueel meer kookvocht als dat nodig blijkt..
  12. Roer ook de helft van de geraspte kaas door het mengsel en voeg eventueel nog wat kookvocht toe, mocht het geheel aan de droge kant komen.
  13. Verdeel over de borden en bestrooi met de overgebleven kaas en extra gesnipperd peterselieblad, of basilicumblad of korianderblad.

Mijn kookverhaal (Jan A van der Hoeden)

Geef hierbij een eenvoudige rode wijn uit Zuid-Italie of een mooie Chianti wijn.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Er zijn nog geen reacties geplaatst