KookJij

Nieuwsbrief aanmelden

Recept voor Maken van limoncello (citroenlikeur)

Recept van:
Bereidingstijd: 15 min
Personen: nvt personen
Categorieën:
  1. > Dranken - Koud
Waardering:
Herkomst: Italie
Keuken: Europese
Bron: http://www.tuinadvies.be/kruiden_limoncello.htm
Kan worden ingevroren: Nee
Geplaatst op:

Bereiding

Bereiding

De citroenen moeten biologisch zijn met een onbehandelde schil (liefst aan de dikke kant). Deze citroenen zijn te verkrijgen in bio-winkels of in de bio-afdeling van het grootwarenhuis.

De citroenen worden eerst goed gewassen vooraleer ze omzichtig geschild worden. De dunne gele bovenzijde van de citroen wordt er met behulp van een dunschiller (zoals bij wortelen) afgehaald.

De dunne gele schillen worden nu in een bokaal gedaan, daarna er de pure alcohol overgieten. De bokaal wordt daarna afgesloten en de inhoud ervan gedurende een week laten trekken.

Na een week maken we een siroop van kokend water en suiker. Dit mengsel 5 minuten laten koken, de siroop laten afkoelen en toevoegen aan de citroengele alcohol.

Het mengsel filteren (koffiefilter in een trechtertje). De gefilterde massa in propere, klare glazen flessen gieten en deze een plaats geven in een donkere, frisse plaats (beschutten tegen zonlicht). Na twee à drie weken is de likeur op smaak.

Serveertip: de likeur enkele uren voor het uitschenken in de diepvries plaatsen. IJskoud is het drankje op zijn best, ook de glaasjes mogen vooraf gekoeld worden in het diepvriesvak. Deze handelingen geven een stijlvolle citroenlikeur als eindresultaat!

Limoncello kan ook gebruikt worden in ijsdesserts, fruitsalades, longdrinks of cocktails.


Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Henk

zegt:
Ik filter eerst de citroenschillen uit de alcohol voordat het suikermengsel erbij gaat, filtert 'n stuk makkelijker.
Hans de vos

zegt:
Lekker, beetje veel werk, dank.
In nederland kun je geen pure alcohol krijgen, is er een alternatief?
Er is weer vlierbloesem, ga maar een beetje experimenteren; met wodka bijv.
Bas

zegt:
Gelijk geprijsd als bij Delhaize... http://shop.delhaize.be/nl-be/Dranken-en-alcohol/Alcohol/Andere-alcoholen/Alcohol-7C-Extra-fijn-7C-94-ALC-/p/S2010033100251180000
Dirk

zegt:
"bij Colruyt kost 1 liter alcohol van 96% 26 euro"
Dat is in 2015 wel iets duurder geworden 32€/fles
douwe

zegt:
Anna, ik heb nog wel een liter over; hopenlijk woon je dichtbij(Oosterhout NB)
Herbert vS

zegt:
Zie de berichten van 11 augustus en 9 september. In de meeste Belgische supermarkten dus. NB: In Italië is het nog veel goedkoper. Daar is het zelf maken van likeur populair. In de meeste andere landen (in elk geval Nederland en Frankrijk) is zo sterke alcohol niet te koop.
anna

zegt:
Waar kan ik de pure alcohol kopen?
douwe

zegt:
beste Yassine,
ik ben een beetje aan het rekenen geslagen; 1 liter plus 3,2 ltr siroop wordt 4.2 liter als je dat deelt op die 96% alcohol krijg je geen limoncello van 30 % maar zl het eerder in de buurt van de 25% liggen. OK, daarom zal het evengoed wel lekker zijn
Yassine

zegt:
Ik vind Limoncello top maar vind het meestal te sterk en hou wat meer van een iets dikkere structuur.
Ik gebruik 1 liter 96% alcohol, 5 citroenschillen, klein beetje limoensap. Ik gebruik 3,2 liter suikerwater zodat ik 30% alcohol krijg wat ik meer dan voldoende vind, maar ik gebruik 1,1 kilo suiker per liter water voor mijn suikerwater samenstelling, krijg je net iets meer dikte, minder scherpte, iets zoeter zonder dat je de frisheid verliest. Ik kan ook iedereen aanraden om eens met citroenverbena en/of citroenmelisse te maken, vind ik nog beter, zo zuiver, puur en fris is echt top.
douwe

zegt:
bij Colruyt kost 1 liter alcohol van 96% 26 euro:D