KookJij

Maken van limoncello (citroenlikeur)

Een heerlijk maken van limoncello (citroenlikeur) recept uit de europese keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 15 min
Personen: nvt personen
Categorieën:
  1. > Dranken - Koud
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Italie
Keuken: Europese
Bron: http://www.tuinadvies.be/kruiden_limoncello.htm
Kan worden ingevroren: Nee
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Maken van limoncello (citroenlikeur) te bereiden

De citroenen moeten biologisch zijn met een onbehandelde schil (liefst aan de dikke kant). Deze citroenen zijn te verkrijgen in bio-winkels of in de bio-afdeling van het grootwarenhuis.

De citroenen worden eerst goed gewassen vooraleer ze omzichtig geschild worden. De dunne gele bovenzijde van de citroen wordt er met behulp van een dunschiller (zoals bij wortelen) afgehaald.

De dunne gele schillen worden nu in een bokaal gedaan, daarna er de pure alcohol overgieten. De bokaal wordt daarna afgesloten en de inhoud ervan gedurende een week laten trekken.

Na een week maken we een siroop van kokend water en suiker. Dit mengsel 5 minuten laten koken, de siroop laten afkoelen en toevoegen aan de citroengele alcohol.

Het mengsel filteren (koffiefilter in een trechtertje). De gefilterde massa in propere, klare glazen flessen gieten en deze een plaats geven in een donkere, frisse plaats (beschutten tegen zonlicht). Na twee à drie weken is de likeur op smaak.

Serveertip: de likeur enkele uren voor het uitschenken in de diepvries plaatsen. IJskoud is het drankje op zijn best, ook de glaasjes mogen vooraf gekoeld worden in het diepvriesvak. Deze handelingen geven een stijlvolle citroenlikeur als eindresultaat!

Limoncello kan ook gebruikt worden in ijsdesserts, fruitsalades, longdrinks of cocktails.


Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Henk

Henk zegt:
Ik filter eerst de citroenschillen uit de alcohol voordat het suikermengsel erbij gaat, filtert 'n stuk makkelijker.
Hans de vos

Hans de vos zegt:
Lekker, beetje veel werk, dank.
In nederland kun je geen pure alcohol krijgen, is er een alternatief?
Er is weer vlierbloesem, ga maar een beetje experimenteren; met wodka bijv.
Bas

Bas zegt:
Gelijk geprijsd als bij Delhaize... http://shop.delhaize.be/nl-be/Dranken-en-alcohol/Alcohol/Andere-alcoholen/Alcohol-7C-Extra-fijn-7C-94-ALC-/p/S2010033100251180000
Dirk

Dirk zegt:
"bij Colruyt kost 1 liter alcohol van 96% 26 euro"
Dat is in 2015 wel iets duurder geworden 32€/fles
douwe

douwe zegt:
Anna, ik heb nog wel een liter over; hopenlijk woon je dichtbij(Oosterhout NB)
Herbert vS

Herbert vS zegt:
Zie de berichten van 11 augustus en 9 september. In de meeste Belgische supermarkten dus. NB: In Italië is het nog veel goedkoper. Daar is het zelf maken van likeur populair. In de meeste andere landen (in elk geval Nederland en Frankrijk) is zo sterke alcohol niet te koop.
anna

anna zegt:
Waar kan ik de pure alcohol kopen?
douwe

douwe zegt:
beste Yassine,
ik ben een beetje aan het rekenen geslagen; 1 liter plus 3,2 ltr siroop wordt 4.2 liter als je dat deelt op die 96% alcohol krijg je geen limoncello van 30 % maar zl het eerder in de buurt van de 25% liggen. OK, daarom zal het evengoed wel lekker zijn
Yassine

Yassine zegt:
Ik vind Limoncello top maar vind het meestal te sterk en hou wat meer van een iets dikkere structuur.
Ik gebruik 1 liter 96% alcohol, 5 citroenschillen, klein beetje limoensap. Ik gebruik 3,2 liter suikerwater zodat ik 30% alcohol krijg wat ik meer dan voldoende vind, maar ik gebruik 1,1 kilo suiker per liter water voor mijn suikerwater samenstelling, krijg je net iets meer dikte, minder scherpte, iets zoeter zonder dat je de frisheid verliest. Ik kan ook iedereen aanraden om eens met citroenverbena en/of citroenmelisse te maken, vind ik nog beter, zo zuiver, puur en fris is echt top.
douwe

douwe zegt:
bij Colruyt kost 1 liter alcohol van 96% 26 euro:D
Herbert vS

Herbert vS zegt:
Bij Delhaize in Antwerpen vorige week twee halve liters alcohol à 94% gekocht, € 16,15 per halve liter, dus wel in prijs gestegen en bijna drie maal zo duur als in Italië, maar je kunt met een liter ruim 2,5 liter heerlijke limoncello maken, nog steeds veel goedkoper dan die uit de winkel en net zo lekker. Inderdaad is het voor het oplossen van de olieën belangrijk om alcohol van meer dan 90% te nemen. Ik heb met 1 l alcohol, 1,5 l bronwater, 500 g suiker, 5 citroenen en 1 limoen genomen en de schillen vier weken laten trekken. Dan kom je op ca. 33%, net als Italiaanse limoncello. Het smaakte perfect en is leuk om cadeau te doen.
marcella

marcella zegt:
Heel lekker, heb ik al geprobeerd.
Bep

Bep zegt:
Ik gebruik gewoon brande wijn.
fem

fem zegt:
Even een vraag....

Waar kan ik de pure alcohol kopen?
liske

liske zegt:
Jammer ja, dat heet accijns en gaat allemaal naar de staat!