KookJij

Klassieke Shakshuka van Project Gezond

Een mooi gerecht, lekker weer eens vegetarisch, een bom vol groente en maar ëén pan om af te wassen. En....als je met de camper onderweg bent is dat laatste natuurlijk een hele prettige bijkomstigheid , bovendien staat dit gerecht na circa 30 minuten op ... " aanvallen" .....!!
Recept van:
Bereidingstijd: 30 min
Personen: 2 personen
Categorieën:
  1. > Hoofdgerechten - Vegetarisch
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Turkije
Keuken: Midden Oosten
Bron: Deel 2 Lekker eten en afvallen met Project Gezond. Eigen tekst en foto.
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Klassieke Shakshuka van Project Gezond te bereiden

  1. Verwarm een scheutje olie in een grote pan en bak de paprika en ui reepjes op hoog vuur samen met de paprika en komijnpoeder 5 minuten .
  2. Temper de hitte bron en voeg de knoflook toe en laat dit 1 minuut meebakken.
  3. Dan mag de tomatenpuree erbij en ook 3 minuten meebakken.
  4. Dan verdwijnen de tomatenstukjes in de pan samen met de 75 ml water.
  5. Dit geheel mag onder af en toe roeren 15 minuten zachtjes pruttelen en voeg naar smaak peper uit de molen en zout toe.
  6. Maak dan 4 kuiltjes in het prutje en breek in elk kuiltje een ei. Laat de eieren 10 minuten stollen .
  7. Dit hangt af van de hoe je de gaarheid wilt.
  8. Voeg peper en vers gesnipperde bladpeterselie toe en serveer met volkorenbrood.

Mijn kookverhaal (Lidy Berkx)

Shakshouka betekent ‘een mengsel’. Dit omdat de eieren langzaam worden gepocheerd in een pittige saus van tomaten met komijn, aangevuld met diverse groenten.

De oorsprong van het gerecht is vooralsnog niet helemaal duidelijk. 3 landen strijden al jarenlang om het recept toe te eigenen. Zo zegt de ene persoon dat het Ottomaans Turkije het gerecht verspreid heeft naar Spanje en het Midden-Oosten. Andere menen dat de oorsprong in Marokko ligt. Daarbij is er ook een theorie die vertelt dat shakshuka is ontstaan in Yemen.

Uiteindelijk maakt de oorsprong ook helemaal niets uit. Wij weten in ieder geval dat het ontzettend lekker is en dat je met shakshuka verschillende kanten op kan.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Er zijn nog geen reacties geplaatst