KookJij

Kalfskroketten van Cees Holtkamp

Een heerlijk kalfskroketten van cees holtkamp recept uit de hollandse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 30 min
Personen: 6 personen
Categorieën:
  1. > Snacks - Warm
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Nederland
Keuken: Hollandse
Bron: Vara Kassa/ Recept is van Cees Holtkamp
Kan worden ingevroren: Ja
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Kalfskroketten van Cees Holtkamp te bereiden

Zet het vlees met de peperkorrels en het zout op in koud water en breng het aan de kook. Schuim af als het water kookt en de bouquet garni erbij. Draai als het vlees gaar is het vuur uit en laat de bouillon afkoelen met het vlees erin. Er is nu een halve liter bouillon over. Haal na enige uren het vlees eruit en snij de in kleine blokjes . Zeef de bouillon.

Smelt voor de roux de boter in een pan met dikke bodem. Laat de boter bruisen maar, voorkom dat hij bruin wordt. Roer met een garde de bloem erdoor. Laat één à twee minuten doorgaren tot het goudgelig van kleur is en de massa loslaat van de pan. Giet geleidelijk de bouillon bij de roux, steeds wat toevoegend als de vorige hoeveelheid is opgenomen. Laat de ragout al roerend twee à drie minuten doorkoken, tot de bloem gaar is. Proef en haal de pan van het vuur als de ragout glanst en niet meer melig smaakt.

Roer de uitgeknepen gelatine er doorheen en roer daarna de slagroom, eidooiers, maggi en mosterd erdoor. Maak de ragout op smaak af met de nootmuskaat, peper en zout. Roer de blokjes vlees erdoor en tot slot de peterselie. Laat de ragout afgedekt in de koelkast helemaal afkoelen.

Schep bollen ragout van ongeveer 75 gram. Rol ze door de fijne paneermeel tot een kroketje. Klop de eiwitten los en roer de bloem erdoor. Haal de kroketten door het eiwit en rol ze door het grove paneermeel. Voor het beste resultaat kun je de kroketten nog een dag laten rusten in de koelkast.

Frituur de kroketten vier minuten in de olie van 180 graden C.

Mijn kookverhaal (Gerda Lamers)

I.p.v. kalfsvlees heb ik mager rundvlees gebruikt. Zorg ervoor dat de kroketten goed door het eiwit en daarna goed door de grove paneermeelgerold worden. Doe dit heel voorzichtig om scheuren te voorkomen waardoor ze kunnen "exploderen."
Het zijn heerlijke kroketten, ze waren is no-time op en smaakten naar meer. :-)

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Gerda

Gerda zegt:
Dank je wel, het klopt ook qua aantal, ik haal ook altijd ongeveer 30 bitterballen uit een portie ragout en ongeveer 8/10 kroketten. Dank je wel Cees Holtkamp voor het recept.
Peter

Peter zegt:
nog * natuurlijk
Peter

Peter zegt:
Wow Gerda, ze waren fantastisch, heb in mijn leventje al heel wat kroketjes/bitterballen gemaakt maar deze waren de top.
Heb alleen nog een scheut madeira en worchestersauce erbij gedaan (deed mijn oma altijd dus dat moet goed zijn)
Ik had er 28 gemaakt en in no-time opperdepop, de Panko bevalt werkelijk uitstekend, een heerlijk knapperig korstje en ze worden nooit te donker, hmmmm op naar de volgende 28
Groetjes, Peter
peter

peter zegt:
Dank je wel Gerda, ik ga de versie met het prei blad doen, goed idee zeg!
Voor de grove paneermeel ga ik Panko proberen.
Zodra ik ze gemaakt en gegeten heb laat ik je weten hoe ze zijn.
Groetjes,
Peter
Gerda

Gerda zegt:
Hallo Peter, een bouquet garni is een verzameling kruiden van verse kruiden zoals, tijm, peterselie, laurierblad en eigenlijk alles wat je lekker vindt. Bind het bij elkaar doe het bij het vlees en trek er een lekker bouillon van. Ook kun je, naar smaak, gedroogde kruiden gebruiken door het in een prei blad te wikkelen en dicht te binden. Probeer het maar. Succes met het maken van deze heerlijke kroketten, ze zijn echt super.
peter

peter zegt:
hallo, deze ga ik zeker maken maar wat voor kruiden zitten er in de bouguet carni?groetjes
peter