KookJij

Indische saucijzenbroodjes

Een heerlijk indische saucijzenbroodjes recept uit de oosterse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 30 min
Personen: 5 personen
Categorieën:
  1. > Hapjes - Warm
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Indonesie
Keuken: Oosterse
Bron:
Kan worden ingevroren: Nee
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Indische saucijzenbroodjes te bereiden

Gehakt met alle ingredienten goed met elkaar vermengen en kneden. Vorm van het gehakt 5 worstjes zolang als een plakje bladerdeeg en rol ze door een beetje bloem. Maak de randen van de plakjes bladerdeeg nat met wat water, leg op elk plakje een worstje. Klap het bladerdeeg dubbel en druk de randen goed op elkaar. Snij in 3 stukken. Bestrijk ze met los geklopt ei en bak ze 20 tot 25 min in de oven op 200 graden.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Paul

Paul zegt:
Ik groeide als kind in midden-Brabant op in de 50-er jaren. Als je in die tijd een pond gehakt bij de slager wilde halen vroeg je om een pond "saucis". Ik weet vrijwel zeker dat het woord saucijzenbroodje daarvan af stamt en dus in feite gehaktbroodje betekent.
Overigens is er een enorm verschil qua inhoud: een worstenbroodje wordt van puur varkensgehakt gemaakt zonder vulsels maar heel apart gekruid waardoor je onmiddellijk proeft dat het uit Brabant komt terwijl een saucijzenbroodje veel vaker uit half om half gehakt bestaat, vaak ook nog aangelengd met ei en paneermeel en niet per sé op zijn Brabants gekruid. Ik zoek als exil-Brabander overigens naar die typisch Brabantse kruidencombinatie die nodig is voor een worstenbroodje zoals elke bakker in Midden-Brabant dat gebruikt om het zelf te kunnen maken. Kan iemand mij hier verder mee helpen???
alkien

alkien zegt:
Zal ongetwijfeld lekker zijn, en het proberen waard. :)
Maar een saucijsje is idd een worstje, in de supermarkt,maar.... in een saucijzenbroodje is het gekruid gehakt, in een laagje bladerdeeg.
En wordt gekneed in een langwerpige vorm, daarna verpakt in het bladerdeeg.
Ga deze echter wel uitproberen ;)
bametz-saffrie

bametz-saffrie zegt:
Het juiste woord is "saucijs"; volgens een Ned. woordenboek is het een gekruide worst; we kennen allemaal een saucijzenbroodje en dat is een worstenbroodje in bladerdeeg. Ik schreef sosijsjes (dat is spreektaal), maar ik ken het als een worstje ,o.a. op een manier gekruid zoals Karin beschrijft. Ik vond de omschrijving in een Prisma Nederlands
woordenboek. En whatever,is het lekker of is het niet lekker, that's te question!! Eet smakelijk! :D:D
alkien

alkien zegt:
Tja, het is jammer dat er verder geen bronvermelding staat bij het recept, waar het echt vandaan komt. Maar er is inderdaad verschil tussen Indiaas en Indisch....;)
lekkerbekske

lekkerbekske zegt:
Nooit eerder had ik van sosijsjes gehoord,dus zocht ik het even via google.Maar die scheen er ook geen pap van gegeten te hebben.Dus toen de Nederlandse encyclopedie even open geslagen,maar die vermeldde het ook niet.Ik veronderstel,dat Karin,zoals de meesten,toch wel het verschil kent tussen Indisch en Indiaas.
bametz-saffrie

bametz-saffrie zegt:
Karin,misschien bedoel je indiaas?( uit India). Daar gebruikt men geen bladerdeeg;alleen als je wat rijker bent, kan je het wel kopen, maar een armer iemand maakt sosijsjes, omdat het gemakkelijker verdeeld in het gezin óf gehaktballetjes. Onze bedienden hadden op hun mini-mini lapje grond wat kruiderijtjes groeien en men deelde het met de andere omwonenden; wij kunnen er allemaal smaakmakers aan toevoegen, zij niet. Desalniettemin smaakt dit recept (evt.zonder bladerdeeg) tóch lekker. Goed hoor, Karin:D
alkien

alkien zegt:
Het Indische haal ik er ook niet uit, helaas.
Lekkerbekste geef ik volkomen gelijk, klopt helemaal.
Maar... Maggi ???? Ok..ik kan het niet plaatsen.
De echte Indische kruiden ontbreken. Jammer....;)
ballie

ballie zegt:
Je kunt ook maggi aan het gehakt toevoegen. Dit is ook hetgeen dat die specifieke smaak aan het Brabants worstenbrood geeft. Overigens wel half-om gehakt gebruiken, rundergehakt wordt veel te droog.
lekkerbekske

lekkerbekske zegt:
Er is een groot verschil tussen worstebroodjes en saucijzen Yvonne. Worstebroodjes worden met fijn brooddeeg gemaakt en saucijzen met bladerdeeg. Worstebroodjes zijn typisch Brabants en niet zo vettig als saucijzen.Vroeger waren het de favouriete hapjes met een kopje koffie op de rik-avonden in de winter.
beertje36

beertje36 zegt:
Volgens mij is het Indische stukje dat je het gehakt aanmaakt met aardappel. Maar ik had ook verwacht dat er lekkere kruiden in zouden zitten. Maar ja, zelf een zakje conimex nasigroenten toevoegen lijkt me wel lekkerder :o
Yvonne

Yvonne zegt:
Ik zie niet echt wat er "Indisch" is aan deze worstenbroodjes. Ik had verwacht dat er eventueel Indische kruiden in zouden gaan als laos, djahe en ketoembar. Of wat ketjap asin of ketjap manis. :(
bobbeltje

bobbeltje zegt:
Henny wat is jou mail adres?Marijke.
HENNY

HENNY zegt:
Marijke jou recept zal zeer smaken,mail me dit recept even door als je het wil marijke geuts
Leny

Leny zegt:
Deze saucijzenbroodjes zijn superlekker, door toevoeging van de mais die ik eerst heb gepureerd in de keukenmachine is de vulling ,zelfs met rundergehakt ,heel erg smeuïg. Echt een aanrader.