KookJij

Recept voor Hollandse Fabada

Een heerlijk hollandse fabada recept uit de hollandse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 150 min
Personen: 4 personen
Categorieën:
  1. > Hoofdgerechten - Overig
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Nederland
Keuken: Hollandse
Bron: pimentos
Kan worden ingevroren: Nee
Geplaatst op:

Bereiding

Bereiding

De nacht voordat je dit gerecht wilt bereiden, zet je de bonen in ruim water in een pan (er moet ongeveer 3 cm water boven de bonen staan). Dit laat je gedurende de hele nacht staan. De bonen moeten minimaal 8 uur weken.
Giet het weekwater van de bonen en zet de bonen op het vuur met vers koud water. Je gebruikt koud water om er voor te zorgen dat het zetmeel in de bonen niet te snel vrijkomt; hierdoor komt de smaak van de bonen niet vrij.
Als de bonen koken, schep je het schuim af. Het schuim bestaat uit eiwitten en deze geven een bittere smaak af.
Doe de draadjes saffraan bij de bonen. Voeg de karbonaden en het stuk gerookt spek toe. De stukken vlees moeten zoveel mogelijk onder de bonen worden gelegd. Breng alles weer aan de kook en laat 5 minuten koken met de deksel op de pan.
Als er schuim aan de oppervlakte komt, schep dit er dan vanaf.
Vervolgens voeg je de chorizo toe. Deze mag bovenop de bonen liggen. Laat het geheel 5 minuten koken. Voeg dan wat zout en de olijfolie toe.
Laat het geheel nu 2 tot 3 uur zachtjes koken (met de deksel op de pan), totdat de bonen gaar zijn. Kijk wel of er voldoende vocht op de bonen staat (ongeveer 1 cm). Als er minder vocht is voeg dan wat koud water toe.
Roer af en toe het gerecht voorzichtig door, om te voorkomen dat de bonen op de bodem blijven plakken en dan aanbranden.
Maak het gerecht dan op smaak met wat zout, als de bonen gaar zijn. Haal het vlees uit de pan en snij dit in stukken. Doe de stukken vlees terug in de pan en laat het geheel nog 30 minuten op het fornuis staan (zonder vuur), zodat het vocht nog wat indikt.
Lekker met een Tomatenbrood.
Tip
Als je na de 30 minuten wachttijd de fabada nog wat te dun vindt, kun je nog een aantal bonen prakken samen met wat kookvocht en dit weer aan de fabada toevoegen. Hierdoor wordt de fabada ook wat dikker.
Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Er zijn nog geen reacties geplaatst