KookJij

Heerlijke Erwtensoep / Snert (Sonja Bakker proof)

Heerlijke magere Erwtensoep voor de eerste dag en Snert voor de tweede dag !!
Recept van:
Bereidingstijd: 120 min
Personen: 8 personen
Categorieën:
  1. > Hoofdgerechten - Maaltijdsoepen
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Nederland
Keuken: Hollandse
Bron: Eigen recept
Kan worden ingevroren: Ja
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Heerlijke Erwtensoep / Snert (Sonja Bakker proof) te bereiden

Voorbereiding:
Boodschappen haal ik bij de C1000 vanwegen de hamschijf en kant en klare erwtensoepgroenten.
Ook andere supermarkten zullen dit inmiddels wel hebben.
Bereidingswijze:
Spoel de spliterwten in een vergiet en zet een grote pan met water op.
De hoeveelheid water staat op de achterkant van het pakje.
Pel een ui en prik er rondom 8 kruidnagels in.
Erwten, hamschijf, ui en laurierblad in het water en ca. 45 minuten a 1 uur zachtjes laten pruttelen.( schuim eraf scheppen )

Gebruik je varkens poulet, dan dat een kwartier later toevoegen want dat is sneller gaar.
In de tussentijd de magere spekreepjes of baconreepjes bakken en voor de liefhebbers van aardappels in de snert, 2 a 3 aardappels schillen en in blokjes snijden.
Dit bindt de snert tevens en maakt het wat voller.
Als de spliterwten bijna soep zijn geworden de hamschijf eruit halen ( bot en vet verwijderen ) en het vlees daarvan klein snijden.
De ui en het laurierblaadje er uithalen en weggooien.

De gebakken spekreepjes, erwtensoep groenten, aardappels toevoegen en het vlees van de hamschijf er weer bij.
3 x runderbouillon en royaal peper en nog zeker een uurtje zachtjes laten doorkoken zodat de meeste groenten zijn opgenomen in de soep. Af en toe blijven roeren zodat de soep die volle smaak krijgt die je verdiend !

Rookworst in plakjes snijden en door de soep roeren 5 min. voor het opdienen.
Proeven en eventueel een beetje sambal Badjak of Maggi voor nog wat meer pit.

Geniet ervan !!

Serveertips:

Roggebrood met katenspek erbij.
Probeer ook eens de combinatie van 350 gram hamschijf en 150 gram runderschenkel.

Mijn kookverhaal (Gerrie Peters)

Deze snert is een " erfenis " van mijn " Zussie " Joyce, die me dit recept heeft gegeven omdat ik het echt zo verschrikkelijk lekker vond toen ze het me heeft laten proeven.
Bij mij thuis werd er nooit snert gemaakt omdat mijn vrouw toen nog altijd kookte en bij de gedachte aan snert, zag ze altijd weer die vette varkenspoten van vroeger in de soep drijven.
Tijden en recepten veranderen, inmiddels kook ik vaak en geniet ook mijn gezin van deze " magere " Snert.

Helaas is mijn " Zussie " Joyce veel te vroeg overleden, ( 2010 ) en elke keer weer als ik deze snert aan het maken ben kijk ik naar haar foto en vraag haar dan, doe ik het goed zo "zussie " ? Haar antwoord ken ik, volg het recept en proeven!! En evt. een beetje aanpassen aan je gezin.

Dit recept is voor 4 personen en voor twee dagen omdat het de tweede dag nog lekkerder is.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Hilde Dumont

Hilde Dumont zegt:
Anna jouw heerlijke snert heb ik nog nergens gegeten die was toch echt super de super lekker. Ben benieuwd naar Gerrie zijn erwten soepje ;-)
Anna Koudys

Anna Koudys zegt:
Je zussie zal trots op je zijn! Volgende week ga ik weer aan de "snert", het blijft een feestje.
Als vlees gebruik ik meestal dik-bevleesde krabben en nog een mergpijp.
Ook is zo'n varkenspoot niet te versmaden, als je die kunt kopen.
(je bezoek wil dit meestal niet weten;-)