KookJij

Hartige Babka

Babka komt oorspronkelijk uit Oost-Europa en betekent ‘omaatje’. De Joodse gemeenschap bracht het ooit naar New York waar het sinds jaar en dag wordt verkocht bij Joodse bakkers. Toch groeide het pas een paar jaar geleden uit tot een hype; opeens waren er babka-ijs, babkadonuts en zelfs babkapizza’s. Zie ***
Recept van:
Bereidingstijd: 30 min
Personen: 8 personen
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Israël
Keuken: Joodse
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Hartige Babka te bereiden

  1. Roer 2 tl zachte mosterd ( of iets meer naar smaak) door de crème fraîche.
  2. Rol het bladerdeeg uit en bestrijk het met de crème fraîche. 
  3. Leg er de 6 plakken ham op , bestrooi met de gruyère en de bieslook.
  4. Rol het bladerdeeg aan de lange zijde  zo strak mogelijk op en duw de naad stevig vast.
  5. Snij vervolgens de rol in de lengte helemaal door en vlecht de 2 strengen over elkaar.Vorm de streng tot een krans en duw de 2 uiteinden stevig  op elkaar.
  6. Leg de krans op een ovenplaat met  bakpapier en bestrijk de babka rondom en bovenop met het losgeklopt ei. Bestrooi vntuel met maanzaad. Zie ***
  7. Zet circa 20 minuten ineen voorverwarmde oven van 200 graden.
  8. Leg de kransop een mooie schotel en laat elke gast een stukje afsnijden.
  9. Serveer met een servetje.

Mijn kookverhaal (Lidy Berkx)

Door de toevoeging van de crème fraîche is dit een heerlijk smeuïg en hartig hapje bij de borrel. Ook heerlijk als lunchgerecht voor 4 pesonen met een kop soep vooraf. Varieer naar hartelust met verschillende ingrediënten.












***
Omdat de kleinkinderen meeaten , heb ik het maanzaad achterwege gelaten.
Een snelle variant van de traditionele babka uit Oost-Europa is de zoete versie. In plaats van zelfgemaakt brood van deeg , kun je een blikje croissantdeeg gebruiken. Door het croissantdeeg te besmeren met Nutella en te vlechten als een babka krijg je een heerlijk zoet brood. Heerlijk bij het ontbijt of als zoete lekkernij bij de koffie of thee.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Er zijn nog geen reacties geplaatst